Egmontkasteel wordt grondig gerenoveerd

De stad Zottegem heeft plannen klaar voor een grondige renovatie van het Egmontkasteel. Het is voorlopig onduidelijk wanneer de werken zullen starten. Wel zeker is dat ze twee jaar zullen duren en de bibliotheek ondertussen zal ingericht worden in het gebouw aan De Buke waar tot 2020 warenhuis Lidl gevestigd was.

Lees ook

“De laatste grote restauratiewerken aan het Kasteel van Egmont dateren van 1996. Iets meer dan 25 jaar later is het tijd voor een volgende opfrissingsbeurt,” zegt burgemeester Evelien De Both (N-VA). “Het Kasteel van Egmont is een parel in ons lokaal erfgoed. Dankzij de samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en heel veel andere mensen, kunnen we het kasteel herstellen in zijn oude glorie. Zo gaan we verder op de ingeslagen weg om onze Egmontstad naar een hoger niveau te tillen.”

“Tijdens de werken krijgen het dak en de regenafvoeren een grondig onderhoud en worden de natuurstenen gevels gerestaureerd. Er worden ook werken uitgevoerd om het onderhoud in de toekomst te vergemakkelijken en het gebouw duurzaam te blijven bewaren. Aan de binnenkant wordt een project op poten gezet om de vroegere grandeur van het kasteel nog meer terug te halen en in de verf te zetten,” legt schepen van Patrimonium Evert De Smet (N-VA) uit.

“Waar op dit moment de jeugdbib gevestigd is, was vroeger een authentiek 19de-eeuws salon”, vertelt schepen van Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V). “Dit waren rijkelijk gedecoreerde ruimtes, waar de heren en vrouwen des huizes bezoek ontvingen en konden pronken met hun rijkdom. De bedoeling is om dat gevoel van weelderigheid terug te brengen in het kasteel en die ruimte opnieuw in neo-renaissancestijl te decoreren. Het zal er niet exact uitzien zoals het vroeger was, maar het wordt ongetwijfeld prachtig dankzij een samenwerking met onze Academie voor Beeldende Kunst. Een unieke locatie om een koffie te komen drinken: in het literair salon van en voor Zottegemnaars. De huidige jeugdbib zal dan van plaats wisselen met het huidige leescafé.”

“Het is geen gemakkelijke klus om een geschikt onderkomen te vinden voor meer dan 90.000 boeken, cd’s en dvd’s én natuurlijk mensen”, duidt Sarah Vanroye, bibliothecaris van Bibliotheek Zottegem. “Het gebouw moet immers aan een aantal voorwaarden voldoen, zodat onze leners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de verhuis. Zo zijn we op zoek gegaan naar een locatie nabij het centrum, die toegankelijk en zichtbaar is en waar voldoende parkeergelegenheid is. De ruimte moet ook groot genoeg zijn, niet alleen voor de materialen maar ook om ontmoeting tussen inwoners te kunnen blijven faciliteren en stimuleren.”

De stad Zottegem laat weten dat de precieze datum voor de start van de werken wordt ingepland samen met de aannemer. Wanneer de bib tijdelijk zal verhuizen is daarvan afhankelijk. In elk geval zal de bibliotheek voor de verhuis noodgedwongen enkele weken sluiten.  Het stadsbestuur zal op een volgende gemeenteraad ook nieuwe geschikte locaties voorstellen voor de huwelijksplechtigheden. Ook voor een aantal lessen en examens van SAMWD die normaal gezien doorgaan in de Ridderzaal en Boekenzolder werd naar verluidt een nieuw onderkomen gezocht.