Massale inval van gerechtelijke politie in Beauprez. Verantwoordelijken meegenomen voor ondervraging.


Grimminge. Op donderdag 3 februari deed de gerechtelijke politie een massale inval zowel in  Beauprez Service Residenties als in de Senior Resort De Kloef en Alegria Cohousing. Op het terrein waren tientallen agenten aan het werk. De politie heeft massaal gemobiliseerd. Uit goed ingelichte bronnen hebben we vernomen dat het in eerste instantie zou gaan om het onderdak verlenen aan illegalen waarvoor een verblijfsvergoeding werd gevraagd. Er wordt ook onderzoek gedaan naar huisjesmelkerij en mogelijks fraude. Zowel Stefaan P. als  Sandra V.d. W. zijn voor ondervraging meegenomen. Ook de arbeidsinspectie is op het terrein actief.

Deze morgen deed de gerechtelijke politie een massale inval in Beauprez Service Residenties als in de Senior Resort De Kloef en Alegria Cohousing. Het zou gaan om het onderdak verlenen aan illegalen waarvoor een verblijfsvergoeding wordt gevraagd. Er wordt ook onderzoek gedaan naar huisjesmelkerij en mogelijks fraude. Zowel Stefaan P. als  Sandra V.d. W. zijn voor ondervraging meegenomen. Het personeel en de bewoners worden later op de dag ondervraagd. Er zou ook een arbeidsinspectie aan de gang zijn.

Gerechtelijke inval
Deze inval staat los van de gerechtelijke inval van dinsdag 18 maart 2021 waarbij Stefaan P., Sandra V.d. W. en Eddy P. toen ook al voor ondervraging werden meegenomen. Vorig jaar ging het om een fout gelopen belegging uit 2016, waarbij de betrokken zelf gedupeerd werden. De betrokkenen zouden  toen ingegaan zijn op een aanlokkelijk voorstel uit het buitenland, maar al vlug bleek dat er fraude in het spel was.

De commotie rond Beauprez Service Residenties lijkt maar niet te stoppen. Vorig jaar in juni werd de erkenning als rusthuis ingetrokken omdat er mensen verbleven ‘die zwaarder zorgbehoevend zijn dan de zorg die werd aangeboden’. Het nieuws sloeg bij de bewoners in als een bom. In de weken die volgden vertrokken tientallen bewoners naar andere residenties. De stad werkte toen samen met Zorg en Gezondheid en met Beauprez om de bewoners een ander onderdak aan te bieden.

Zwarte lijst
Om de werking te continueren schakelde de verantwoordelijken over naar een nieuwe innoverende woonvorm. Onder de noemer ‘cohousing’ werden de deuren opengegooid voor iedereen die er wenste te verblijven. In de praktijk namen in de afgelopen maanden heel wat buitenlandse arbeiders er hun intrek. Het is waarschijnlijk in deze context dat de gerechtelijke politie een inval deed.

Vorige week maakte HLN ook bekend dat na een inspectiebezoek in het voorjaar van 2021 Senior Resort De Kloef op de zwarte lijst van Agentschap Zorg en Gezondheid staat. ‘De inspectie legde vooral enkele infrastructurele mankementen bloot’, gaf HLN nog mee.

Later meer

Julien Borremans

zie ook:

Parket beveelt onmiddellijke evacuatie 17 bewoners Alegria Cohousing (voormalige residentie Beauprez)

Gerechtelijke inval bij Beauprez Service Residenties

 

 

X