46 Betaalbare en duurzaam woonproject in Scheldewindeke voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel

In Scheldewindeke, een deelgemeente van Oosterzele, zorgen de gemeente Oosterzele, de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek en OC De Beweging voor de bouw van 46 aangepaste appartementen voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Een bijzonder project met appartementen die zullen aangepast zijn aan hun toekomstige bewoners én met een geïntegreerd dagcentrum voor revalidatie. Zeer belangrijk voor de doelgroep is dat die appartementen ook betaalbaar zullen zijn en in een sociale omgeving liggen.

Individuele begeleiding

Adjunct- algemeendirecteur Steven Hutse geeft aan waarom SHM Denderstreek als sociale huisvestingsmaatschappij in een dergelijk project instapt:

Met dat woonproject komen we tegemoet aan de noden van een bijzondere doelgroep en werken we drempels voor hen weg. Op dezelfde locatie als de aangepaste en betaalbare appartementen, zullen die mensen ook ondersteuning vinden in het dagcentrum terwijl ze in een sociale omgeving wonen. Een belangrijke realisatie dus uit ons meerjarenplan om voldoende sociale woningen te creëren voor mensen met een beperking. De gemeente werkte ook een doelgroepenreglement uit om de volgorde te bepalen bij het toewijzen van de woningen,” zegt schepen voor sociale zaken Els De Turck.

“Als sociale huisvestingsmaatschappij hebben we de maatschappelijke verantwoordelijkheid om binnen ons werkingsgebied mee te denken en oplossingen aan te reiken aan al wie betrokken is in het sociaal woonveld, in dit geval de gemeente Oosterzele. We zijn ook voorstander van dit type ‘gemengde’ projecten waar er een mix is van betaalbaar huren, kopen, multifunctionele ruimten en gebouwen waarin sociale actoren hun activiteiten kunnen vestigen. Het zorgt voor meer betrokkenheid bij de buurt, voor samenhorigheid en voor een positieve vorm van sociale controle. Zorgverlening die geïntegreerd verloopt, werkt ook drempelverlagend voor wie daarop een beroep wil doen. Het is voor alle betrokken en de bewoners een win-winsituatie.”

Patrick De Saeger licht toe wat het project Groot Bewijk zo bijzonder maakt voor OC De Beweging: “In de eerste plaats krijgen cliënten een unieke kans om in een appartement te wonen met een eigen keuken, badkamer en woonkamer. Zo kunnen ze maximaal zelf de regie over hun leven voeren. Verder is er de goede ligging in Scheldewindeke. De aanwezigheid van meerdere handelszaken, het station en vrijetijdsmogelijkheden op wandelafstand is een absoluut pluspunt voor mensen met een fysieke beperking. We zijn ook tevreden dat de dag- en woonondersteuning op dezelfde locatie zullen plaatsvinden. Ook dat lost mobiliteitsproblemen op en maakt het mogelijk om een meer gevarieerd aanbod op maat van de bewoners aan te bieden. Verder krijgen we als zorgaanbieder op de site Groot Bewijk een buitenkans om samenwerkingen op te starten met verschillende partners die daar ook gehuisvest zijn. Meer dan genoeg redenen dus om als vergunde zorgaanbieder deel te nemen aan dit uniek samenwerkingsproject.”

De werken starten deze zomer en zullen twee jaar duren.

 

X