Herontwikkeling steenbakkerijsite goedgekeurd (Zwalm-Roborst)

Gisteren  keurde de Vlaamse regering de herontwikkeling van de voormalige steenbakkerijsite in Roborst, onder de vorm van een Brownfieldconvenant, principieel goed.

Hiermee is alvast het startschot gegeven voor een mooi project voor de gemeente Zwalm. Met deze goedkeuring op zak kan het gemeentebestuur starten met de uitwerking van de plannen die niet alleen de huidige opslag van materialen aanpakt, maar tevens en vooral voorziet in de aanleg van een nieuw milieupark én ruimte voor de technische dienst van de gemeente.

“We waren al geruime tijd op zoek naar een geschikte nieuwe locatie voor het huidige containerpark en de technische loods. Het huidige park is namelijk veel te klein geworden en er zijn ook mobiliteitsproblemen. Ook de technische dienst kampt al jaren met plaatsgebrek en onaangepaste behuizing. Door beide op eenzelfde locatie te bundelen verhogen we de efficiëntie van onze diensten, drukken we de kosten en kunnen we onze dienstverlening aan de inwoners nog verbeteren”, aldus het lokale bestuur.

De site van de voormalige steenbakkerij aan de Borstekouterstraat en de Zuidlaan in Roborst heeft een strategische ligging. Het terrein ligt centraal tussen de verschillende deelgemeenten van Zwalm, maar het is al jaren verwaarloosd en onderbenut. Samen met de huidige eigenaar Bekal Invest wil de gemeente Zwalm de site nu een nieuwe, passende invulling geven via een herontwikkeling.

Aansluitend op deze herontwikkeling wordt er tevens een strategische totaalvisie opgemaakt voor de ruimere omgeving en het achterliggende ontginningsgebied dat een groengebied wordt. ” Er ligt nog een heel traject voor ons om dit project te realiseren, maar deze goedkeuring is alvast een doorbraak en een doorstart van de lange weg die reeds werd afgelegd.”

Foto archief BB