Lindsay Temmerman: ‘Kinderen hoeven niet meer met een lege maag naar school te gaan.’


Geraardsbergen. Lindsay Temmerman ligt aan de basis van het project ‘lege brooddozen op school’. De Basisscholen kunnen voortaan rekenen op een financiële steun voor een vervangende maaltijd voor kinderen met een lege brooddoos.

Lindsay Temmerman werkt bij het Ondersteuningsnetwerk Vlaamse Ardennen (OVA) voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Ze zet zich in voor de strijd tegen armoede en voor het onderwijs. ‘Dit komt samen in de actie ‘lege brooddozen op school’, die samen met de vzw Stop Armoede wordt opgezet’, geeft Lindsay Temmerman mee.

‘Het komt regelmatig voor dat leerlingen zonder eten naar school komen. Vaak moeten ze de dag doorkomen zonder ontbijt en middagmaal. Ook in Geraardsbergen krijgen we vanuit de scholen dergelijk signaal. Aangezien onderwijs en armoede Lindsay Temmerman heel nauw aan het hart liggen, zette ze haar schouders onder een bijzonder warm project ‘lege brooddozen op school’, dit in samenwerking met VZW Stop Armoede.’

De schenkingen en giften door serviceclubs, zelfstandigen, handelaars en de lokale burger maakten ook duidelijk dat dit thema leeft onder elk van ons. Na een overleg met de verschillende basisscholen werd beslist dat de scholen een financiële steun zullen krijgen om te besteden aan een vervangende maaltijd voor de leerlingen in een kwetsbare situatie. Dit kan gaan van een soep tot broodmaaltijd, af en toe aangevuld met een gezonde snack, volgens wat de school zelf kan aanbieden.

‘Leerkrachten kunnen ingeschakeld worden als vertrouwenspersoon voor de leerlingen, maar ook voor u als ouder. We raden dan ook elke ouder aan om het gesprek aan te gaan met de school, mocht u het op één of andere manier een bepaalde periode moeilijker hebben.’

Julien Borremans