©Sophie Richez - Stadhuis Ninove

Maak tijdig een afspraak voor het aanvragen van je reisdocumenten

Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? Check dan vooraf welke reisdocumenten je nodig hebt, en maak tijdig een afspraak bij de stad voor het aanvragen van de documenten. Een afspraak boeken kan via www.ninove.be/maak-een-afspraak of 054 50 50 50.

Voor een aantal landen volstaat een geldige identiteitskaart of een geldige Kids-ID. Andere landen eisen een geldig paspoort, eventueel met visum. Alle info over de vereiste reisdocumenten per land, de vaccinaties, veiligheidsvoorschriften, ambassades lees je op www.diplomatie.be.

Praktische informatie

Kids-ID

Kindjes jonger dan 12 die op vakantie gaan naar het buitenland hebben een Kids-ID nodig. Een Kids-ID (11,50 euro) vraag je samen met je kind aan bij de dienst burgerzaken. Breng één recente pasfoto en eventueel de oude Kids-ID mee. Na ongeveer 3 weken krijg je je PIN- en PUK-code toegestuurd, waarmee je je kaart kan afhalen.

Reistoelating

Kinderen jonger dan 18 jaar die alleen of niet met de ouders reizen, moeten in het bezit zijn van een reistoelating, ondertekend door één van de ouders. De persoon die het ouderlijk gezag uitoefent, is degene die de toestemming geeft. Deze reistoelating kan je via het thuisloket onmiddellijk downloaden. Heb je geen kaartlezer of een andere digitale sleutel, dan moet je persoonlijk langskomen bij de dienst burgerzaken. Breng zeker je identiteitskaart mee.

Paspoort

Een paspoort (volwassenen: 70 euro, kind: 40 euro) vraag je persoonlijk aan bij de dienst burgerzaken. Breng één recente pasfoto en je identiteitskaart mee. Na ongeveer 10 werkdagen krijg je een sms of e-mail om je paspoort af te halen.

Burgemeester Tania De Jonge: “De coronaperiode heeft ons beperkt in onze reisplannen en heel wat mensen kijken uit naar de langverwachte vakantie. Het is ontzettend belangrijk om na te gaan of je reispas in orde is of je identiteitskaart nog geldig is. We raden aan om zeker na te gaan welke verplichtingen andere landen opleggen aangaande de verwachte identiteitsdocumenten zodat je niet voor verrassingen komt te staan vóór je verlof.”

Maak tijdig een afspraak

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak. Maak tijdig online een afspraak via www.ninove.be/maak-een-afspraak. Lukt dit niet, neem dan contact op met de dienst burgerzaken op 054 50 50 50.