Anny Bert: Hij doet zijn communie

Eigenlijk was ze er niet voor geschikt.

Eigenlijk was ze nog prima gestroomlijnd, puur, naturel maar zelfs dat is niet meer van deze tijd. Jeff Hoeyberghs geeft, Jeff Hoeyberghs neemt. Hij geeft haar terrils en bergen siliconen, hij neemt haar zuigend en knippend genoeg smeer weg om een wagenpark te oliën.

De grootmoeder van een communicantje mág niet te effen en zeker niet te ratsaf zijn. Ze moet over een respectabele roerende voorheffing beschikken die als buffer kan dienen voor kinderlijke feestelingen. Het kind, laten we het zeker  geen feestvarken noemen, het klinkt zo dierlijk en met dat al die huidige mestdecreten zelfs afstotelijk, het kind dus moet tegen zulke grootmoederlijke buffer kunnen komen uithuilen, jawel, ook en vooral op zijn communiefeest. Het moet zijn hoofdje vol opperste verdriet kunnen vlijen tegen en zelfs wegsteken in haar antichambre. Het moet daar tranen kunnen plengen en snot lossen en snikkend stamelen, een dialoog tussen grootmoeder en kind : Ik heb snik snik, van pepe Velzeke snik snik, niet eens die Samsung Galaxy S22 Ultra gekregen snik snik, voor mijn communie.

Die grootmoederlijke buffer moet net zo goed opperste blijheid en uitgelatenheid aankunnen als het communicantje over het dolle heen is met zijn houten tol of een diabolo van nonkel Willy, vooral omdat nonkel Willy een demonstratie geeft in het midden van de feestdis.

Eigenlijk moet de grootmoeder van een communicantje zich hullen in blinkend satijn, in een goudkleurige bloes het liefst met halflange mouwen zodat de brede gouden armband die de status van de erflater voldoende accentueert, goed zichtbaar blijft net als de brede gouden ketting die haar najaarsdecolleté omheint.

Zulke blinkende bloes hoeft niet per se  een kopie te worden van de outfit van Danira Boukhriss tijdens de Mia’s want geef toe :

Danira oogde goddelijk. Wel spijtig dat ze nog te elfder ure de kans schoon zag om het linkerbeen te breken. Maar dat had de ontwerper geniaal weten op te lossen met een soort noppenfolie  in dezelfde stof en kleur die het gips helemaal omsloot. Proficiat Limburgse ontwerpers !

Onze grootmoeder had dan wel niet de traditionele en obligate rondingen, ze had dan wel niet de goudkleurige satijnen uitstraling maar als oma een daglang met je nageslacht, met je familie en met je vrienden in een kleurrijke bloemenpracht op je lichaam vertoeven, had toch ook iets unieks. Ze had zich aan het hoofd van de feestdis, en dat was geen lange ovale tafel zoals ze die bij Ikea Moskou verkopen, comfortabel moeten of mogen nestelen tussen rode rozen en kleine witte margrietjes, nee niet die van Louis Neefs, blauwe vergeet-mij-nietjes en gele ik-ken-je-nietjes, groene takjes en blaadjes en bloemknoppen van hibiscus syriacus, fritillaria imperialis, helianthus annuus, galanthus nivalis.

Ze had zich uitgedost en ingepakt bij een van de tientallen exclusieve kledingzaken in Zottegem Centrum, Takko dan nog niet eens meegerekend. Misschien lag die zaak wat te dicht bij de doorgang van Collegium, het nieuwe appartementencomplex en stukje Zottegemse geschiedenis in de Kasteelstraat, naar de Heldenlaan : de Knikkersteeg, onbekend en nu al onbemind.

Knikkersteeg ? What’s in a name…Was het heel lang geleden nog het geheime plekje achter ’t Gestichte waar het priesters-lerarenbestand stiekem kwam knikkeren, lees : met de knikkers spelen ? Ze konden toch ook niet altijd in de kapel doorbrengen of in hun kamer en er bezoek ontvangen van leerlingen.

Komt men daar in die verbinding tussen nieuwe parking en winkelcentrum dan zo veel rotzooi “knikkeren” ?

Is er “stront aan de knikker” voor de stad Zottegem met dergelijke “ideale” passage ?

Geen zorg voor de grootmoeder, een levend kleurrijk reclamebord voor de Floraliën, gestroomlijnd, puur, naturel. Later op de avond van het communiefeest waagde ze zich zelfs aan de polonaise, niet als kop, daarom was het gehalte grootmoeder reeds te hoog, wel ergens in het middenrif van de muzikale slang.En dat ging haar heel goed af.

Wie beweerde ook weer dat een grootmoeder niet enkel een inhoud maar ook een zeker volume moet hebben ???

X