Bedrijfsgilde Merelbeke – Melle – Oosterzele maakt zich terecht zorgen over toekomst landbouwers

Minister Zuhal Demir krijgt onverwachts vragen over stikstofakkoord

Veel landbouwers maken zich terecht zorgen over hun toekomst. Hun stiel komt in gevaar door het stikstofakkoord. De bedrijfsgilde Merelbeke – Melle – Oosterzele heeft – tijdens een natuurwandeling georganiseerd door N-VA in Melle –  minister Zuhal Demir duidelijk gemaakt dat de boerenstiel bedreigd wordt door het stikstofakkoord.  Onder het motto ‘praat met de boeren en niet over de boeren’, grepen zo’n 20 lokale landbouwers van de bedrijfsgilde Merelbeke-Melle-Oosterzele de kans om hun grote bezorgdheid te uiten aan de compleet verraste minister Zuhal Demir.

Ze willen dat de minister eens goed moet nadenken over de grieven van de landbouwers in Vlaanderen. De zorgen zijn niet min over het stikstofakkoord. ‘Op 23 februari kondigde de Vlaamse regering namelijk met misplaatste trots een beslissing aan rond het stikstofdossier. Een beslissing die een immense impact heeft op onze landbouwsector en die het voortbestaan bedreigt. De teleurstelling en woede is bijzonder groot en dit wilden ze ook rechtstreeks aan de minister duidelijk maken(, klinkt het in de bedrijfsgilde Merelbeke – Melle – Oosterzele. De minister nam akte van de bezorgdheden.  Het gesprek verliep gemoedelijk. Door de actuele gebeurtenissen (oorlog Oekraïne, droogte, klimaatsverandering,…) blijkt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk onze eigen voedselvoorziening is. De minister kreeg vragen of de jonge landbouwers nog een toekomst hebben.  Waarom de landbouw meer inspanningen moet doen dan de industrie. De minister gaf aan dat ze zeker sympathie heeft voor de landbouw, maar dat er iets moet gebeuren. De lokale landbouwers gaven nog een cadeautje aan de minister (een week boerderijkamp voor haar dochter). Hierop beloofde de minister om een afvaardiging te ontvangen op haar kabinet. Wordt vervolgd. Bezwaren kunnen  ingediend worden tot 17 juni in uw gemeente. Ook niet land-of tuinders(of sympathisanten)  kunnen stem laten horen en een bezwaar indien tegen het PAS (in gedrang komen voedselvoorziening , tewerkstelling , platteland,….). (mvdv, foto’s ddl)