Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit krijgt een prominent plaats op de Vesten

Geraardsbergen. Zondag 22 mei werd het standbeeld van Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit (1926-1998) op de Vesten onthuld. Tarzan verwierf faam in de bokswereld toen hij in 1948 Europees kampioen werd. Kinneke Baba was ook van de partij en had zich voor deze speciale gelegenheid een nieuw kleedje aangetrokken.

Het bewogen leven van de legendarische bokser van de Oudenbergstad werd al vele malen verteld, in een boek, een strip, documentaires tot een filmscript. Ondanks zijn ongekende successen bleef Cyriel zijn gewone zelf. Zijn neef Stefan Delannoit vond in Guido De Padt een partner om het standbeeld voor nonkel Cyriel te maken. Het kreeg in 1998 een vaste plaats op het provinciaal Domein De Gavers. In 2020 besliste de provincie om het bronzen kunstwerk aan de stad Geraardsbergen in bruikleen te geven. Door de coronaperikelen kreeg het standbeeld pas vandaag zijn stek die het verdient, op de Vesten aan de rand van het Gruppelopark. Het beeld kreeg een grondige opknapbeurt. Naast de notabelen van de stad en de vele andere aanwezigen, blinkte Jean-Pierre Coopman door aanwezigheid uit.

Marcel Cerdan
Samen met elf zusters en broers groeide ‘Tarzan’ – geboren in 1926 – op in een volkswijk in Geraardsbergen. Twee broers zouden samen met hem als bokser bekend worden. In tegenstelling tot zijn broers, was Cyriel geen technisch bokser, maar een volbloed puncher. Op 21-jarige leeftijd werd hij reeds Belgisch kampioen. Cyriel had toen al ruim zestig profkampen op zijn teller staan.  ‘Er liepen in België toen heel veel goede boksers rond. Om kampioen te worden moest je een hele weg afleggen’, getuigt Stefan.

In 1948 versloeg hij in het Heizelstadion te Brussel voor 20.000 toeschouwers regerend Europees kampioen middengewicht Marcel Cerdan. De bokswereld stond perplex. Cerdan had 104 kampen op rij gewonnen. Cyriel werd op slag wereldberoemd. Later werden ‘Tarzan’ en Marcel de beste vrienden.

Op 10 juli van hetzelfde jaar won Marcel Cerdan van ‘Tarzan’ op punten, maar een paar maanden later heroverde de Geraardsbergenaar de Europese titel opnieuw, om hem in 1949 weer af te s

Jean-Pierre Coopman

taan, dit keer aan de Italiaan Tiberio Mitri.

Terug naar Geraardsbergen
In 1951 bokste hij in Turijn tegen de heersende wereldkampioen Sugar Ray Robinson. Delannoit verloor kansloos in de derde ronde. De puncher van de Oudenbergstad had toen zijn beste tijd gehad en al vlug ging het bergaf met zijn carrière.

Cyriel woonde nog twintig jaar in Brussel en eind jaren zeventig keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij als volkse jongen nog jarenlang kon genieten van de sympathie van veel stadsgenoten. Neef Stefan heeft intussen heel veel gedaan om de herinnering aan nonkel Cyriel levendig te houden.

Julien Borremans