Priester Marc Tant verlaat Zottegem

E.H. Marc Tant (80) maakt voortaan geen deel meer uit van de pastorale equipe van het dekenaat Zottegem. Kort geleden keerde hij terug naar Kruishoutem waar hij op 17 januari 1942 geboren werd als een van de vier kinderen van een landbouwersgezin (wijlen Paul Tant, jarenlang burgemeester van Kruishoutem, was een oudere broer van hem).

Meteen na zijn middelbare studies aan het Sint-Hendrikscollege in Deinze ging Marc Tant naar het seminarie en werd op 24-jarige leeftijd op 4 juni 1966 tot priester gewijd. Eerst gaf hij 17 jaar als priester-leraar Latijn en godsdienstles aan voornoemd college. Daarna was hij onderpastoor in Eeklo, pastoor van Moerbeke-Viane en vervolgens aalmoezenier in de H. Hartkliniek Eeklo. Na zijn benoeming op 1 december 2006 tot aalmoezenier van het AZ Glorieux Ronse (vroeger Kliniek Zusters van Barmhartigheid) verhuisde hij naar deze taalgrensstad. Zes jaar geleden, in de lente van 2016, kwam hij naar Zottegem waar hij tot voor kort woonde in een appartement op de tweede verdieping naast het nieuw dekenaal secretariaat in het vroegere kloostergebouw op de Zavel.

Als priester-op-rust verzorgde Marc Tant nog mee liturgische vieringen maar vanuit zijn hart voor zieken- en bejaardenpastoraal bleef zijn aandacht toch vooral uitgaan naar begeleiding en bezoeken in plaatselijke woonzorgcentra en verzorgingsinstellingen. In de kelderverdieping van het oud-Sint-Barbaraklooster op de Zavel richtte hij overigens een eigen knutselatelier in waar hij allerlei soorten houten speelgoed vervaardigde alsook zijn zgn. ‘coronavechtertjes’ ter vervanging van zijn fysieke zieken- en bejaardenbezoeken in coronatijden. Sinds kort heeft E.H. Marc Tant nu zelf ook zijn intrek genomen in een assistentieflat van het WZC Sint-Petrus in zijn geboortedorp Kruishoutem, waar hij zijn oude dag zal slijten en zich als priester ook nog zo lang mogelijk ten dienste van de andere bewoners wil blijven stellen.