Archieffoto Free Feesten 2003

Groots aangekondigde Free Feesten worden geannuleerd

 

Na 17 jarenlange stilte werden op 20 mei 2022 de alomgekende ‘Free Feesten’ opnieuw groots aangekondigd door Rik  De Nijs.

Na een lange zoektocht werd een nieuwe en passende locatie gevonden. Een locatie buiten het drukke centrum, in een oase van groen en dit op een domein van enkele hectare groot waar duizenden mensen tegelijk kunnen ontvangen worden!

Organisator Rik De Nijs: “Een nieuwe baby was geboren en werd met een passend naam ‘OLSA Free Feesten’ gedoopt. Dit gesmaakte event groeide op een (misschien TE) korte tijd razendsnel.

Na wekenlange voorbereiding en nachtelijke bestuursvergaderingen werd een klinkende affiche, met tal van grote artiesten en ronkende namen, samengesteld.

Als organisatie waren wij zelf verstomd van het succes en jullie grote interesse in onze ‘OLSA Free Feesten’.

Zoals de founding father van deze Free Feesten het op zijn Broakels zou zeggen: ’t was er verdorie direct boenk op’….getuige het groot aantal inschrijvingen reeds 3 weken vòòr de start van onze ‘OLSA Free Feesten’.

Echter, recente “toevallige” gemeentelijke in-side berichtgeving en het potentiële gevaar om het op paar dagen voor aanvang van het event dan toch stil te leggen, nopen ons een intrieste boodschap met u te delen: ‘de OLSA Free Feesten zullen in 2022 niet kunnen plaatsvinden’. Een communicatie waar U – op zijn zachtst uitgedrukt – zal mee verrast zijn maar ‘it takes 2 to tango’…. .

In alle transparantie wensen wij U mee te delen dat wij geconfronteerd werden met bepaalde markante en exuberante eisen. Ondanks het feit dat we ons lieten inspireren en begeleiden door gelijkaardige organisaties met jarenlange en doorgedreven ervaring in deze materie, kunnen we volgens de opinie van onze lokale autoriteiten en diens oversten de veiligheid van onze bezoekers niet garanderen! Stel u voor dat enig handgemeen zou ontstaan bij het optreden van Christoff, Johny Logan, Pixiedust of onze lokale Brakelse zangers en DJ’s….

De organisatoren van gelijkaardige events in naburige gemeenten stonden dan ook werkelijk perplex van de hoge eisen die aan onze organisatie werden opgelegd. We moesten dus vaststellen dat de OLSA Free Feesten de kleinste organisatie in de streek is met evenwel de duurste en grootste eisen. Reality check….een evenement gemaakt en gesmaakt voor en door de Brakelaar… Jammer…het zal ons allen vermoedelijk niet gegund zijn…

Een ‘OLSA Free Feesten’ festival is in onze beleving een volksfeest waar iedereen echt iedereen kent. De eerste en enige doelstelling van het ‘OLSA Free Feesten’ bestuur was en is nog steeds om – na een vervelende, asociale en lange Covid periode waarin iedereen heeft geleden en opnieuw hunkert naar een gezellig onbezorgd samen zijn – aan onze OLSA Free Feesters op een vriendschappelijke manier, in een vertrouwde omgeving, in alle rust en een passend kader ons (Brakels) sociaal leven iets hartverwarmend terug te geven.

Via dit bericht willen wij de talrijke sponsors, sympathisanten en VIP’s van harte oprecht danken voor jullie schitterende steun, de mooie reservaties evenals de intussen meer dan 1000 uitverkochte dag- en combitickets die in voorverkoop de deur zijn uitgegaan.

Het bestuur ‘OLSA Free Feesten’ zal deze mensen vanzelfsprekend volledig vergoeden via terugstorting op rekening.

Mensen die op de voorverkooppunten hun kaarten hebben aangeschaft, kunnen terug langsgaan in desbetreffende verkooppunten om een volledige terugbetaling te ontvangen.

 

Wij als organisatie blijven samen met jullie ‘OLSA Free Feesten’ believers achter met een micro zonder zanger, een lege festivalweide en een kurkdroge ambianceloze zomer in Brakel maar niet getreurd …’what does not kill you, makes you stronger….’!

 

Zeer binnenkort starten we de voorbereiding van onze intussen meer dan pre-mature baby want 1 ding is zeker de ‘OLSA Free Feesten’ ZULLEN nog doorgaan op een méér dan waarschijnlijke andere locatie.”

Ongenoegen

In Brakel hoorden we her en der groot ongenoegen dat de Free Feesten plaats gingen hebben op het weekend van de kermis-Brakel.  Verschillende neringdoeners lieten  ons verstaan hoe het in godsnaam mogelijk is dat tijdens dit  topweekend er ook  Free Feesten dienden georganiseerd te worden.  Wie geeft daar nu een toelating voor?  Sommige cafébazen zaten  met hun handen in het haar om wel of niet een orkestje te vragen op de kermis. “Als het volk dan naar de Free Feesten  gaat dan loont het misschien niet de moeite om voor vermaak te zorgen en kosten te maken. Nu de afgelasting een feit is brengt dit misschien soelaas om toch een orkestje te vragen en uit de bol  te gaan. ”

We stelden deze vraag aan de CEO van Olsa Brakel Bart Vermeulen en die antwoordde ons dat hij geloofde in een kruisbestuiving als beide events zouden doorgaan in hetzelfde weekend. Wellicht gaan we het nooit weten  wat het resultaat  uiteindelijk was!

Misschien zijn de ordediensten ook tevreden met de nieuwe situatie want de orde handhaven op twee events tegelijk (Olsa en centrum Nederbrakel) was  van het goeie teveel om de veiligheidsproblematiek te overzien.