Lut De Block draagt haar 4 de boek op aan Fons Claerbout en Frans Maroye

Ook ‘Spiegelschrift’ getuigt van onmiskenbaar schrijfplezier

Na ‘Scharreleieren’, ‘Bubbelbabbels’, ‘Love me, love me not’ is ‘Spiegelschrift’ verschenen. Alweer knap geschreven. Een parel. Lut De Block mag terecht fier zijn op haar vierde pennenvrucht. Ze ziet hiermee alweer een van haar dromen in vervulling gaan. Ook ‘Spiegelschrift’ getuigt van onmiskenbaar schrijfplezier. Tal van vrienden porden haar aan om een roman te schrijven. De eerste bladzijden zijn intussen geschreven. De titel is er. ‘Maar over dit grotere werk kan ik niet te euforisch zijn, momenteel zijn er veel andere zaken die mijn aandacht vragen’, duidt Lut De Block. ‘Ga ervoor Lut, waag de sprong. Yes, you can.  Neem je tijd. Ik verwijs naar de dit jaar gestorven schrijver Jeroen Brouwers (1944 – 2022), die schreef aan zijn bestseller ‘Zondvloed’, een roman van weliswaar 650 bladzijden, maar liefst zeven jaar. (mvdv).
Na haar derde boek ‘Love me, love me not’ besloot Lut een punt te zetten achter het schrijven. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zie, ‘Spiegelschrift’ rolde onlangs van de persen in drukkerij Cultura Wetteren. De goed gekozen foto’s komen van haar persoonlijk archief. Ze heeft haar vierde boek ‘Spiegelschrift’ opgedragen aan Fons Claerbout en Frans Maroye, twee onverwachte overlijdens. Fons was één van haar eerste leerlingen en Frans een familielid.
In ‘Spiegelschrift’ passeren onder andere de revue: geluk, verdriet, vriendschap, corona, familie, schooltijd, vrienden, weemoed, liefde, natuur, vakantie, droefheid, pijn, emoties, afscheid … Veel herkenbare dingen. Lut De Block slaagt erin het alledaagse onalledaags te maken in haar verhaaltjes. Naar de pen grijpen om haar ziel uit te pluizen. Het gewone, het eenvoudige bevalt haar het meest. Ze wil dat de andere het ontzettend fijn heeft. Geniet van haar huis en tuin, waar ze vogels kan spotten. ‘Mijn huis omarmt me’. De rode draad in haar vier boeken, het eerbetoon aan haar overleden ouders Albert De Block ( 1927 –  2006) en Aleydis Iemants (1924 – 2018). Het respect voor haar ouders gaat heel ver.
Lut De Block reflecteert haar kijk op de dingen rondom haar en vooral op haar wereld die er een is van vertederd beleven en poëtisch vertolken. Ze geeft haar kijk weer op het leven, op de eenvoudige vreugden. De natuur, de eenvoudige dingen, de simpele vreugden staan in ‘Spiegelschrift’ als onsterfelijke getuigenissen gegoten. Bedenkingen en emoties maakt ze tastbaar. Nieuwsgierig naar het nieuwe boek? Info: Lut De Block, lutdeblock@telenet.be. (mvdv, foto’s ddl)