TikTok mobiliseert massaal jonge lezers naar de Standaard Boekenhandel

‘Het vooroordeel dat jongeren niet meer lezen, wordt hier weerlegd’

Geraardsbergen. Zaterdagnamiddag was het drummen in De Standaard Boekhandel. De ganse namiddag kon je genieten van de tweede editie van het BoekTok-event. Stapels BoekTok-favorieten en nieuwe titels werden er geserveerd. Doreen Hendrikx signeerde haar debuutroman ‘Zout’ en er was ook een panelgesprek met influencers. De jeugd was massaal van de partij en kocht vooral stapels Engelse boeken die via TikTok werden aangeprezen. ‘Het vooroordeel dat jongeren niet meer lezen, wordt hier weerlegd’, getuigt Ellen (16).

Dilera, Femke en Lotte

Zaterdagnamiddag 2 juli was het over de koppen lopen in de Standaard Boekhandel te Geraardsbergen. Kimberly Mathieu (21) en Yasmine van den Meersch (24) organiseerden de tweede editie van BoekTok. Stapels BoekTok-favorieten en nieuwe titels werden aan de talrijk opgekomen enthousiaste jongeren geserveerd. De sociale media werd ingezet om de jongeren naar de Standaard Boekhandel te mobiliseren. Het werd een groot succes. In dichte drommen gooiden de jonge boekenwurmpjes zich op goed aangevulde boekenrekken. Opvallend is dat het vooral meisjes waren die de nodige leesvoer voor de vakantie insloegen. Er werden vooral Engelstalige boeken verkocht. ‘Nederlandstalige vertalingen zijn duurder en we lezen liever het boek in de originele taal’, getuigt Femke (17). ‘Het leest niet altijd even vlot, maar intussen schaven we ons Engels bij.’

TikTok
Op TikTok delen jonge lezers recensies en boekaanbevelingen via de hashtag #BookTok. De hashtag, die ook in België en Nederland aan populariteit wint onder de naam #BoekTok, is al bijna 20 miljard keer bekeken. Van adembenemende fantasy boeken tot nagelbijtende thrillers. Bij de Standaard Boekhandel vind je een ruim aanbod aan boeken die op TikTok aanbevolen worden. Er werden drie influencers aangetrokken die via TikTok jeugdliteratuur aanprijzen. Dilera (20) – goed voor 160.000 volgers – prijst zowel Engelstalige als Nederlandstalige literatuur aan. Femke (24) uit Antwerpen is nog maar een jaar op TikTok actief en is al goed voor 12.800 volgers. En dan is er nog Lotte (21) die met haar 1700 volgers ook jeugdboeken aan de man tracht te brengen.

Doreen Hendrikx

Doreen Hendrickx
De jonge debuutschrijfster Doreen Hendrikx (23) was ook van de partij om haar boek ‘Zout’ – uitgegeven bij Pelckmans – te signeren. Maud – het hoofdpersonage – is zeventien en worstelt met de vraag waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Op een dag wordt ze door haar beste vriend uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen. Dan ondervindt ze zelf waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Ze verliest zich in de sociale media, met alle gevolgen van dien. Met haar debuutroman waarschuwt Doreen voor de nefaste gevolgen die de sociale media bij verkeerd gebruik kunnen hebben. ‘Je moet je bewust zijn van de gevaren van de sociale media’, meent de Doreen.

Doreen studeert kersvers af als bachelor handelsingenieur en beleidsinformatica. Ze is van Neerpelt en studeerde in Antwerpen. Binnenkort kan ze bij de krant De Standaard aan de slag als journaliste. Ze heeft ook lang judo beoefend. ‘Dat vraagt veel van een menselijk lichaam. Op die manier kwam ik ook te weten hoe jongeren met hun lichaam omgaan.’ Intussen staat er een tweede boek op stapel. ‘Veel kan ik er nog niet over kwijt. Het blijft een verrassing.’ Doreen is nog niet uitverteld. ‘1001 ideeën wachten nog op uitwerking.’

Julien Borremans

Filip De Glas
Yasmine en Kimberly