Munte: Expo Eugène Diouf- Aarde & Zand, Begin en Einde

Oude Pastorie Munte van10 juli - 28 augustus tussen 13.30u en 17.30u

Opening tentoonstelling in de Oude Pastorie van Eugène Diouf  Aarde & Zand, Begin en Einde

Luc Van Huffel mocht de lang verwachte tentoonstelling open verklaren, met de gekende maatregelen was het een paar maal uitgesteld. Nu eindelijk kan de gemeente Merelbeke Eugène wèl een expomogelijkheid aanbieden. En ik ben bijzonder blij en ook fier dat we dit kunnen.

Eugène Diouf is een Merelbeeks kunstenaar met Afrikaanse roots (Dakar, Senegal). Diouf maakt naast abstract werk en recyclagekunst ook werk met traditionele Afrikaanse taferelen. In zijn werk staat de mens centraal. Hij daagt de kijker uit na te denken en de geest te openen en te verruimen. Hij werkt met verf en met natuurlijk zand uit Senegal. Wit zand van het strand, zwart zand van afgebrande teelt, geel zand uit termietenheuvels en rood zand uit de duinen, die naar de vier windstreken reflecteren en waarmee hij kleurschakeringen creëert.

Eugène Diouf werd op geboren op 18 november 1975 in Dakar Senegal. Het gezin telde 4 kinderen. Eugène verloor zijn beide ouders op jonge leeftijd en bracht zijn verdere jeugd door op het Senegalese eiland Marlothie waar hij bij zijn tantes hielp bij het werk op het veld en op de boerderij. Samen met zijn broers Alphonse en Daniël vond Eugène zand op het strand, in het bos en op de termietenheuvels. Dit was het begin van alles. Later bouwde Eugène ook een sportieve carrière uit en werd profvoetballer in de eerste klasse bij ‘Jeanne d’ Are de Dakar’. Maar kunst bleef in Eugènes hoofd ronddwalen. Kunst zat ook reeds in de familie: zijn grootvader was kunstenaar en ook zijn broers schilderden typische klassieke Senegalese taferelen. Het talent werd bij Eugène ook reeds op school gezien. Zijn broers en ook hij zelf openden later een kunstgalerij in Dakar ‘Galérie la Baobab’. Met de klassieke werken die typische Afrikaanse activiteiten afbeelden, zet Eugène qua stijl de traditie van zijn grootvader en broers verder. De abstracte werken daarentegen zijn helemaal Eugènes unieke creatie, waarin hij zich helemaal uitleeft en ook aan de kijker de kans geeft er zijn eigen verhaal in te zien.

Wanneer:  10 juli 2022 tot 28 augustus 2022

  • Open op:
  • Maandag van 13:30 tot 17:30
  • Dinsdag van 13:30 tot 17:30
  • Woensdag van 13:30 tot 17:30
  • Donderdag van 13:30 tot 17:30
  • Vrijdag van 13:30 tot 17:30
  • Zaterdag van 13:30 tot 17:30
  • Zondag van 9:30 tot 17:30