Aantal coronabesmetting stijgt sterk. Voorzichtigheid is geboden. ASZ past de bezoekregeling aan

Geraardsbergen. Het coronavirus rukt weer op, ook in onze contreien. De positiviteitsratio voor Oost-Vlaanderen bedraagt 44,2%. Het reproductiegetal voor Geraardsbergen staat op 1,720. De afgelopen week testen 153 mensen positief. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen een stuk hoger. Onze stad bevindt zich momenteel in code rood, doordat het aantal besmette personen de laatste dagen sterk gestegen is. Paniek is niet nodig, voorzichtigheid is wel aangewezen. Het ASZ heeft de bezoekregeling aangepast.

Het coronavirus rukt weer op, ook in onze contreien. De positiviteitsratio voor Oost-Vlaanderen bedraagt 44,2%. De positiviteitsratio is het aantal positieve testen op het totale aantal testen. Het reproductiegetal voor Geraardsbergen staat op 1,720. Het reproductiegetal is het gemiddeld aantal secundaire besmettingen die veroorzaakt worden door een primair geval. De afgelopen week testen 153 mensen positief. In Ninove staat het reproductiegetal op 1,530, in Lierde op 1,700, in Brakel op 1,850 en in Zottegem op 1,430.

Voorzorgsmaatregelen
‘We roepen onze burgers dan ook op om voorzichtig te zijn en zorg te dragen voor de meest kwetsbaren. Wie nog geen coronabooster (derde prik) heeft gekregen, kan die bovendien nog steeds krijgen”, zegt burgemeester Guido De Padt.

Het stadsbestuur vraagt om volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Spreek zoveel mogelijk buiten af met anderen;
  • Spreek je toch binnen af, ventileer de ruimte waarin je je bevindt;
  • Hou afstand: 1,5 meter is de norm;
  • Blijf thuis als je ziek bent;
  • Vermijd handen geven;
  • Zorg voor een goede basishygiëne: was je handen regelmatig met water en zeep, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes;
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.

Boostervaccin
Een volledige vaccinatie is noodzakelijk om optimaal beschermd te zijn tegen het coronavirus. Een boosterprik maakt daar deel vanuit. Wie zijn/haar boosterprik nog niet gehad heeft, kan die nog steeds krijgen. Op www.geraardsbergen.be/vaccinatie staat uitgelegd hoe burgers zich daarvoor kunnen aanmelden.

Inwoners die ouder zijn dan 80 jaar en immuungecompromitteerden hebben intussen recht op een tweede booster (of de zogenaamde vierde prik). Zij krijgen een officiële uitnodigingsbrief. Het lokaal bestuur van Geraardsbergen hoopt dat zij hier massaal op in gaan.

Bezoekregeling ASZ
We laten dagelijks 2 bezoekers per patiënt toe voor 2 uur. Op weekdagen wordt bezoek toegelaten tussen 16u00 – 20u00 en in het weekend en op feestdagen tussen 14u00 – 19u00. Er mogen max. 2 bezoekers tegelijk in een kamer aanwezig zijn. Voor meer info: https://www.asz.be/nl/bezoeker

Julien Borremans