DE BLIK OP: Dienst Toerisme stad Zottegem / Museum Folklore

Wie durft beweren dat er niet veel te zien is in Zottegem is wellicht vergeten dat er ook een Dienst Toerisme bestaat op de Markt in het oude Stadhuis.

Ik wandelde er even binnen en kwam met een hoop brochures buiten. Amaai, mijn gedacht. Nooit bij stil gestaan terwijl ik toch al enkele jaren in Zottegem woon. Mijn aandacht ging in eerste instantie naar: MUSEUM voor FOLKLORE, Grotenbergestraat 162. Een flinke kuitenbijter om er met de fiets te geraken maar het is me gelukt. ‘k Zal eerlijk zijn, de laatste 100 meter ben ik afgestapt en te voet verder. Het museum is ondergebracht in de vroegere pastorie van Grotenberge, vlakbij het speelpleintje van Grotenberge. Ik word er verwacht door Annie.  Zij en Carine, zijn de twee gidsen van het museum.

Op de binnenkoer zie ik direct al een paar oude machines staan. Ik verklap niet waarvoor ze dienen. Binnen in het museum zijn er 9 thematische ingerichte kamers met voorwerpen uit grootmoeders tijd. Waarom geen grootvaders tijd? Ik som ze even voor je op:

  • laat-negentiende-eeuwse eetplaats
  • café uit grootmoeders tijd – daar bleef ik toch wel lang ‘plakken’ hoor
  • handschoenniverheid
  • religieuze kamer
  • huishoudelijke gebruiksvoorwerpen
  • een schoolklasje van toen
  • oude ambachten
  • streekgeschiedenis
  • hoedenzolder

Een uitleg geven bij elke kan ik doen maar dan ben ik een uurtje zoet. Beter is dat je het zelf eens gaat zien. Je zal versteld staan hoe snel alles geëvolueerd is.

FS

Lees ook

ALAAF: Blik op de Zottegemse carnavalsgroep Los Bomberos!
X