Risicocode rood voor natuurbrand

Lokaal Bestuur Geraardsbergen roept inwoners op tot voorzichtigheid

Geraardsbergen. Het Agentschap voor Natuur en Bos kondigt vanaf morgen code rood aan in heel Vlaanderen, de hoogst mogelijke risicocode voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden. De voorspelde hoge temperaturen, de lage relatieve luchtvochtigheid en aanhoudende droogte veroorzaken een toenemende stijging van het brandgevaar in de natuur. Het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen roept de inwoners op tot voorzichtigheid.

 Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Vuur maken en roken in natuurgebieden is verboden, maar ook buiten natuurgebieden moet voorzichtig worden omgegaan met alles wat vuur kan veroorzaken. ‘Hoewel het niet verboden is om bossen te bezoeken, wil ik aan alle Geraardsbergenaars vragen om uiterst voorzichtig te zijn. Respecteer het rook- en vuurverbod in de natuur en bossen. Laat geen afval of sigarettenpeuken achter. Vuur kan snel om zich heen grijpen bij deze droogte. Hou daar ook rekening mee als je bijvoorbeeld barbecuet in de tuin’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Natuurbeheerders en brandweer zijn bij code rood extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd versterkt en met groot materieel uit. Merk je rookontwikkeling op of zie je vuur? Verwittig onmiddellijk de brandweer op het nummer 112.

Julien Borremans

X