Bezoek van zusterstad Schwalmstadt aan Zwalm

Van 25 tot 28 augustus 2022 was een delegatie van Schwalmstadt (Duitsland) op bezoek in Zwalm In het kader van de verbroedering tussen de twee gemeenten.

Frans Verlaeckt (voorzitter): “De bezoekers werden op donderdag 25 augustus in de Munk verwelkomd door vier leden van het schepencollege van Zwalm, het bestuur van de vereniging “Verbroedering Zwalm-Schwalmstadt” en de verschillende gastfamilies die de bezoekers gedurende dit weekeinde begeleiding en onderdak verschaften.

Op vrijdag 26 ging het gezelschap per bus naar Brussel. Op het programma: een bezoek aan het Parlementarium, het Europees Parlement (halfrond) en de omgeving van de Grote Markt. Op de terugweg werd nog een stop gemaakt aan het Atomium.

Op zaterdag konden de Duitse gasten, onder begeleiding van hun gastfamilies, naar goeddunken de streek en de Zwalmse dorpjes verkennen. De dag werd afgesloten met een academische zitting en receptie. Naast de toespraken van de beide voorzitters, onderstreepte de Zwalmse schepen Bernard Ardaen het belang van deze verbroedering  en bevestigde de steun van de gemeente. Stadtsverordneter Helmut Balamagi sprak in naam van zijn stad de dankbaarheid uit voor de genoten gastvrijheid en benadrukte het belang dat Schwalmstadt hecht aan deze verbroedering. Hij nodigde Zwalm uit om volgend jaar samen de 50ste verjaardag van de Verbroedering te vieren. Daarna volgde een zeer gesmaakte feestmaaltijd en werden de traditionele geschenken, korven met streekproducten, uitgewisseld.

Zondag werd het gezelschap, soms met een traantje, uitgewuifd. Tot weerziens volgend jaar voor de viering van het lustrum van onze Verbroedering.”