Vooruit Zottegem vraagt actie stadsbestuur tegen stijgende energiefacturen

Oppositiepartij Vooruit Zottegem vraagt om dringende actie tegen de steeds stijgende energiefacturen. “Het stadsbestuur moet specifieke maatregelen treffen voor inwoners die het moeilijk hebben én het eigen energieverbruik doen dalen” zegt Louie Van Rijsselberge, gemeenteraadslid van Vooruit.

“De kosten voor energie schieten de lucht in. Daardoor komen ook gemeenten onder druk te staan. We zien al enkele jaren dat de stijgende kost van energie de financiën van onze stad onder druk zetten. Dat zal de komende maanden alleen maar verergeren. Indien het stadsbestuur een goede huisvader wil zijn, moet ze zo snel mogelijk maatregelen nemen om hun eigen energieverbruik te limiteren”, aldus Van Rijsselberge. “Het zou goed zijn om een audit van alle gemeentelijke gebouwen te organiseren en zo een goed plaatje te krijgen van mogelijke ingrepen. De verwarming enkele graden lager zetten of beter isoleren, alle beetjes helpen. Aan de andere kant bieden onze gemeentelijke gebouwen ook kansen. In Sint-Lievens-Houtem is men van plan om de sporthal en het cultuurcentrum, die toch worden verwarmd, deze winter ter beschikking te stellen aan thuiswerkers. Zo kunnen mensen thuiswerken zonder zich elke dag blauw te betalen aan verwarming.”

“Voor de socialisten mag het echter niet daarbij blijven, er moeten ook maatregelen getroffen worden voor de inwoners die het moeilijk hebben met hun energiefactuur. Het is echt alle hens aan dek. Op federaal niveau werden al maatregelen genomen, maar ook het stadsbestuur in Zottegem moet zijn steentje bijdragen. De stad geeft al renovatieadvies aan huis, maar andere gemeenten hebben bijvoorbeeld een renovatiepremie die tussenkomt in het isoleren van je woning. Ook het sociaal tarief voor energie is nog te onbekend. Bijna 70% van mensen die daar recht op hebben, heeft daar geen weet van. Vanuit de sociale dienst kunnen er acties en campagnes worden georganiseerd om dit aan Zottegemnaars die het moeilijk hebben kenbaar te maken. Dit soort maatregelen zijn het minimum wat de stad zou moeten doen om hun inwoners door deze crisis te trekken. De politiek moet nu ingrijpen en de mensen beschermen, ook in Zottegem. In de gemeenteraad zullen we hard pleiten voor deze voorstellen en hopen we dat het stadsbestuur wil ingrijpen. Als Vooruit proberen we alvast zelf ons steentje bij te dragen met onze jaarlijkse samenaankoop van stookolie, zodat we een eerlijkere energieprijs kunnen aanbieden aan de Zottegemse inwoners.”