Strijpen herdenking: 3 september 1944 de bloedigste en heugelijkste dag uit de Zottegemse geschiedenis

Oud-Strijders & Veteranenvereniging N.S.B. Groot-Zottegem

Op zondag 4 sep werd door de Oud-Strijders & Veteranenvereniging N.S.B. Groot-Zottegem de de 78ste verjaardag van de bevrijding van Zottegem en de regio Zuid Oost-Vlaanderen herdacht.

Er werd verzameld op het Strijpenplein voor de kerk  van Strijpen om in stoetsgewijs naar de ingang van de kerk te wandelen. Waar de plechtigheid met het neerleggen van de bloemen door  Dear President of the NSB/FNC UK Branch, Mister Chris Russel. Het Zottegems stadsbestuur had geen bloemen voorzien voor deze herdenking, ook bleef een delegatie uit.

Een beetje geschiedenis

3 september 1944 de bloedigste en heugelijkste dag uit de Zottegemse geschiedenis.

In september 1944 overheersten ruim vier jaar lang, gevoelens van angst en terreur onze stad en regio.
Na de inval op 10 mei 40 bleef het lang relatief rustig in onzeregio, tot op 24 september 1943 Hoofdonderwijzer Jules Lootens door de Gestapo werd opgepakt. Een jaar later ging het van kwaad naar erger! toen 12 augustus 1944 de standrechtelijke executie van baron Ides della Faille d’Huysse in de dreef van het kasteel plaatsvond.

Een dag later op 13 augustus 1944 wordt Charles Van Wambeke omgebracht op het erf van Theofiel De Clercq te Velzeke, door een regen van kogels afgevuurd door de Gestapo en Feldgendarmerie. Stelselmatig werden Zottegemse jonge mannen, valselijk beschuldigd en weggevoerd naar de concentratiekampen.
Toen op 6 juni 1944 de landing van de geallieerden in Normandië werd ingezet was het nog een kwestie van tijd vooraleer de bezetter ook in onze contreien de vlucht nam richting het thuisland.

Amper 3 maand later, op 3 sept 1944, was het zover… algemene vreugde in Zottegem bij aankomst van de Engelse bevrijder. Feest in de straten van Zottegem!!! De ellende was voorbij… dacht men… tot een Duitse terugtrekkende colonne slaags raakte met de bevrijders aan de luchtbal. Een Engelse vlammenwerpertank opende het vuur op de Duitse vrachtwagens die beladen waren met soldaten, munitie en brandstof. Enkele huizen aan de luchtbal gingen eveneens in de vlammen op. Het resultaat was dat 6 Zottegemse burgers het leven lieten die dag:
Baele Andre, Als lid van het verzet neergeschoten om 20:00hr op de Meire
De Looze Ivone, neergeschoten om 20:00hr aan de Meire

De Clercq Pelagie, neergeschoten door de Duitsers op de Meire om 20:00hr,
haar 7 jarig dochtertje De Zutter Lucienne overleed
op 5 september aan de verwondingen die ze opliep bij de
schermutseling op de Meire

Steurbaut Louis, zwaar gewond tijdens de bevrijding overleed in
het St Elisabethziekenhuis op 4 september aan zijn verwondingen.
En de 19 jarige Roger Niemegeerts, toen hij wou vuren op de
terugtrekkende Duitsers in de Grotenbergestraat (aan café “de
mostaardfabriek”)

Met de slagzin van de langst levende Engelse veteraan van WO1 Harry Patch in het achterhoofd

“Always remember both sides of the line”(gedenk steeds beide zijden van het front)
Ook 16 Duitsers lieten hier in Zottegem, die dag het leven.
Dus in totaal 22 doden in een paar minuten tijd.

Na de plechtigheid trok men stoetsgewijs naar het ontmoetingscentrum waar een drankje werd aan geboden. Twee ooggetuigen kwamen ook aan het woord André Van den Houte en erevoorzitter Denis Van den Berge. André Van den Houte, een ooggetuige en destijds lid van het gewapende verzet, hij telt intussen 96 lentes en nam destijds actief deel aan de gevechten om onze regio te bevrijden van de bezetter.