Voorzicht Sint Martinuskerk

Gemeente Lierde viert 300 jaar Kartuizerkerk.

Op 8 en 9 oktober 2022 viert de gemeente Lierde het 300-jarig bestaan van de Kartuizerkerk in Sint-Martens-Lierde.

Tijdens deze herdenking zal er  teruggeblikt worden op het leven zoals het was ten tijde van de Kartuizers en de geschiedenis van kapel naar een parochiekerk.

Driehonderd jaar geleden, op 23 juli 1722, werd de eerste steen gelegd van de Kartuizerkerk in Sint-Martens-Lierde. en sinds 10 oktober 1785 deed ze dienst als parochiekerk. Op 8 en 9 oktober 2022 zal deze gebeurtenis herdacht worden door de gemeente Lierde.

Programma:

Op zaterdag 8 oktober 2022 om 17u30 onthulling van de gerestaureerde gedenksteen en het bijhorende infobord. Om 18u is er een Gregoriaanse eucharistieviering, gezongen door kartuizermonniken. Nadien is er een korte receptie met Kartuizerbier op het pleintje voor taverne De Kartuizer.

Op zondag 9 oktober  2022 zal de geest van prior Bruno van Damme rondleidingen geven waarbij hij de levenswijze van de Kartuizers in de kijker zal zetten. De rondleidingen vinden plaats voor de terts (10u), de noon (12u), de vespers (15u) of de completen (20u). Eveneens wordt tijdens de rondleiding de reconstructie van een kartuizercel, de leefruimte van de monniken, bezocht. Tussen de verschillende rondleidingen in blijft de kerk open en kan iedereen rustig genieten van de film ‘Into Great Silence’ van Philip Gröning. Deze film neemt je mee naar de onbekende wereld in de Grand Chartreuse, de vestiging van de legendarische Kartuizerorde in de Franse Alpen. De kerk zal extra aangekleed worden met de 14 staties van de neogotische kruisweg die tot de tweede helft van de vorige eeuw in de kerk hingen. Op 9 oktober 2022 zal ook gans de dag gepaste beiaardmuziek weerklinken met diverse concerten gebracht door Jan Verheyen op de mobiele beiaard van ‘Bells Lab’ uit Pelt. Deze kunnen beluisterd worden om 14u, 14u45, 16u, 16u45 en 17u30.

De kerk en de Kartuizercel zullen nadien nog tot 23 oktober 2022 dagelijks te bezoeken zijn tussen 10 en 18u. De film ‘Into Great Silence’ zal doorlopend vertoond worden en de kruisweg in de kerk blijft eveneens gedurende die periode uitgestald.

Om deel te nemen aan de rondleidingen is het noodzakelijk om voor 1 oktober 2022 in te schrijven bij de Lierdse Cultuurdienst: cultuur@lierde.be               De deelname is gratis.  Deelnemers beperkt tot 25 per rondleiding. 

 

   

X