‘Oud Huis Sacks’ viert met veel bubbels, muziek en sfeer de 115 de verjaardag en 25 jaar Kookwinkel

Postuum eerbetoon aan stamvader Jules Sacks (1886 – 1967)

Een welgemeend compliment aan Mariane D’Hont, die als derde generatie de 115 de verjaardag van ‘Huis Sacks’ en de zilveren verjaardag van de Kookwinkel extra opfleurde met een dubbel jubileumfeest. Mariane blikt tevreden terug en is zielsgelukkig met de ruime respons. De vele felicitaties deden haar kennelijk deugd. Met veel bubbels, verzorgde hapjes, optredens, een feestredenaar, een verrassings act en veel sfeer werd de viering van de 115 verjaardag en 25 jaar  Kookwinkel in een heel feestelijk jasje gestopt.
Een mooi postuum eerbetoon aan ‘stamvader’ en pionier Jules Sacks en zijn nazaten. Het getuigt van veel respect voor het verleden.  ‘Hoewel ik hem nooit gekend heb, heeft de figuur van mijn grootvader altijd tot mijn verbeelding gesproken’, mijmert Mariane. ‘Ik ben fier op mijn roots, ik wil als derde generatie de rijke geschiedenis van de ‘Sacksen’ verder zetten’, zegt een trotse Mariane. ‘Hij verdient nu echt wel een portret in de winkel’. De herinnering moet leven. Een terugblik, vol dankbaarheid. Ook haar ouders Godelieve Sacks (2 de generatie) en André D’Hont werden in de hulde betrokken.
Het ‘Huis Sacks’ kent een opmerkelijke familiegeschiedenis. Het is de oudste winkel in Oosterzele. Het begint allemaal in 1906. De toen 20 – jarige Jules Sacks start in het Dorp in Oosterzele samen met zijn vrouw Marie Lammens een winkel in ijzerwaren, Leuvense stoven (iedereen had er in die tijd een in huis). Loodgieter Jules Sacks, kreeg al vlug het predicaat van een goede ‘stielman’. Een keiharde werker. Technisch onderlegd. Leefde voor zijn stiel, winkel en zijn dorp. Een pure volksmens. Hij maakte twee oorlogen mee. In WO II werd hij lid van de weerstand, nam veel risico’s, zijn vaderlandsliefde
werd na de oorlog bekroond met 9 burgerlijke en militaire eretekens, vanaf zijn elfde jaar in 1897 tot aan zijn overlijden in 1967 was hij muzikant bij de Oosterzeelse fanfare. Dat is een record. Na de oorlog werd hij geprezen voor zijn moed in het verzet waar hij echt zijn leven riskeerde. Achteraf doet hij smalend over velen die zogezegd na de oorlog ook beweerden ook in de weerstand te hebben gezeten.
De heel hulpvaardige Jules is heel populair in Oosterzele en besluit om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
‘Peetvader’ Jules bouwde vanaf 1906 meteen een stevige reputatie op. Een kleurrijk figuur. Een man aan wie iedereen raad vroeg. Hij had drie kinderen Roger, Cecile en Godelieve.
Zoon Roger trad in de voetsporen van zijn vader als loodgieter, terwijl dochter Godelieve de zaak verder aanzwengelde.
Dochter Cecile zocht andere oorden op. Godelieve werkte 44 jaar in de winkel. In 1996 gaf ze dochter Mariane de volle vrijheid, ze startte meteen met de ‘Kookwinkel’. Met succes.  Het Oud Huis Sacks kreeg na de tweede generatie dé ideale opvolger. Kleindochter Mariane D’Hont vernieuwde in 1996 de zaak en startte met de ‘Kookwinkel’. Ze zag haar droom werkelijkheid worden. De Kookwinkel bleek van meet af aan een gat in de markt in Oosterzele en de regio. Een nieuwe generatie betekent automatisch ook ‘modernere’ tijden. Ze vernieuwt de winkel. Mariane heeft de touch, de goede smaak en kent de branche door en door. Ze doet het mega-goed. Het bloed blijft met Jules, Godelieve en Mariane nu al 115 jaar door dezelfde winkel stromen. Eigenlijk is het al 116 jaar (1906 – 2022), door corona kon het geplande feest vorig jaar niet doorgaan. Iedereen ‘gemuilkorfd’ en coronapassen, dat zag Mariane terecht niet zitten.  Komt er een vierde generatie? Mariane heeft geen kinderen, geen opvolger dus? Problematisch? Neen. Haar broer Jacques (ook heel ondernemend, het zit in het bloed van de familie Sacks – D’Hont) volgde zijn vader André op, garage en bandencentrale, Dorp Oosterzele, heeft een zoon Louis en een dochter Catho. Misschien moet er gepusht worden? Mag toch. Het zou toch prettig zijn dat de winkel binnen de familie blijft, iets wat nu al 116 jaar bestaat, laat je toch liever achter in vertrouwde handen.
Met het verjaardagsfeest op 1 oktober 2022 werd het vaandel van het ‘Oud Huis Sacks’ in eer gehouden.  ‘Huis Sacks’,
een gezellige winkel met een rijk verleden. Een winkel boordevol geschenken. Wie het daar niet vindt, vindt het nergens. Ze heeft in ieder geval een duidelijk beeld van wat de klant verlangt. Veel blije mensen, zaterdagavond in de verwarmde feesttent. En of, ze genoten van het jubileumfeest. Heel gezellig. Een dikke proficiat, Mariane.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).