Nieuwe rekruten voor brandweerzone Vlaamse Ardennen

De brandweerzone Vlaamse Ardennen kon in september 19 nieuwe rekruten afvaardigen naar de brandweerschool, en versterkt daarmee zijn werking over alle posten heen. De rekruten volgen nu een intensieve opleiding aan de PAULO (Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden).

In het najaar van 2021 en in het voorjaar van 2022 werd een intensieve aanwervingscampagne georganiseerd voor brandweervrijwilligers, over alle posten van de brandweerzone heen. Dit resulteerde uiteindelijk in de aanwerving van 19 nieuwe stagiairs, als volgt verdeeld:

 • Post Brakel: 5
 • Post Herzele: 4
 • Post Kluisbergen: 1
 • Post Kruisem: 1
 • Post Oudenaarde: 2
 • Post Ronse: 1
 • Post Sint-Lievens-Houtem: 4
 • Post Zottegem: 1

“We zijn als brandweerzone bijzonder fier dat we zo’n groep mogen verwelkomen. Het is immers uiterst moeilijk om mensen te motiveren om een engagement als vrijwilliger aan te gaan bij de brandweer”, weet zonecommandant De Vijlder Peter. “Daarnaast zijn er toch heel wat horden die een kandidaat moet nemen alvorens zich te kunnen aanbieden bij de brandweer. Het behalen van het Federaal Geschiktheidsattest is er daar één van. Het volgen van een intensieve brandweeropleiding aan de brandweerschool is daar een ander voorbeeld van. De brandweer evolueert echter mee met de veranderende maatschappij. Zo kunnen cursisten aan de brandweerschool kiezen tussen een weekend-of weekopleiding, en is de opleiding modulair samengesteld. En als actief brandweervrijwilliger kan iedereen zijn of haar beschikbaarheid kiezen, al wordt uiteraard wel een minimaal engagement verwacht. Dit om de garantie te bieden dat alle diensten 24/24u paraat staan. Onze brandweervrijwilligers komen terecht in de grote brandweerfamilie waarin teamspirit, bijleren en de burger helpen centraal staat.”

“We weten dat we nauwgezet moeten toezien op voldoende instroom van nieuw personeel, aangezien we binnen alle kaders een natuurlijke uitstroom mogen verwachten de komende jaren. Daarom organiseren we ieder jaar een aanwervingscampagne, en kan sowieso iedereen met interesse zich aanbieden”, vult personeelsdirecteur Vanderstraeten Jeroen aan. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we met een gezonde mix van vrijwilligers en beroepspersoneel onze diensten kunnen blijven garanderen. Ons bevorderingsbeleid voor vrijwilligers speelt daarin ook een belangrijke rol.”

In de zomer van 2022 kon de brandweerzone al 6 nieuwe stagiairs benoemen in de graad van brandweerman. Deze brandweermannen doorliepen het volledige opleidingstraject met vrucht, en kunnen vanaf volwaardig
worden ingezet bij interventies. Het betreft:

 • Post Herzele: Gregory De Schepper
 • Post Oudenaarde: Bert Vanhouttegem en Ruben Vercruysse
 • Post Ronse: Simon Boury
 • Post Zottegem: Siebe Van Lancker en Wouter Monsaert