©RV - Beeld ter illustratie

Ninoofse stedelijke scholen hebben voor 49.175,76 euro aan facturen open staan

Op 14 september 2022 stelde Ilse Malfroot, Vlaams volksvertegenwoordiger, een schriftelijke vraag aan de stad over het aantal openstaande facturen bij de stedelijke basisscholen. Scholen kampen alsmaar vaker met ouders die de facturen (van schooluitstappen, warme maaltijden…) niet kunnen of willen betalen, waardoor de school zelf in financiële moeilijkheden te komen. Armoede, kan aan de basis liggen, maar ook nonchalantie van de ouders, of in dit geval van de stad die de facturen opvolgt, stelt Ilse Malfroot.

Uit het antwoord dat Ilse Malfroot ontving van de stad, blijkt dat in Ninove voor het schooljaar 2021-2022 in totaal 1968 facturen open staan, en dus onbetaald zijn, voor een totaalbedrag van 49.175,76 euro. Voor het schooljaar 2020-2021 staan 153 facturen nog open, voor een totaalbedrag van 3.045,16 euro. Dit betekent dat voor het schooljaar 2021-2022 maar liefst 16 keer meer facturen onbetaald zijn gebleven t.o.v. schooljaar 2020-2021. Eén van de redenen voor het groot aantal openstaande facturen in Ninove, zo blijkt uit het antwoord op de schriftelijke vraag, is een wijziging in de procedure voor de opvolging van de facturen. In het verleden volgden de stedelijke scholen dit op tot aan de eerste herinnering, nadien werden ze overgeheveld naar de financiële dienst voor verdere opvolging. Vanaf 2022 ligt de volledige opvolging van de facturen bij de financiële dienst van de stad Ninove. Uit de cijfers blijkt dat de opvolging door de stad in het honderd loopt. Het aantal openstaande facturen in 2022, is hallucinant! Voor SBS De Flapuit en de Hazelaar loopt het aantal openstaande facturen op tot 545, goed voor een openstaande schuld van 16.041,56 euro.

©Sophie Richez – Vlaams Volksvertegenwoordigster Ilse Malfroot

Ilse Malfroot zal de bevoegde schepen hierover ondervragen tijdens de gemeenteraad aanstaande maandag 24 oktober. Indien het hoog aantal openstaande facturen blijkt uit een gebrekkige opvolging door de stad, zal zij de schepen aanmanen zo snel mogelijk werk te maken van de betaling, zodat de scholen zelf hierdoor niet in financiële problemen komen. Hoe langer de facturen onbetaald blijven, hoe groter de kans dat de school haar centen niet meer zal zien. Desnoods moet de stad de bedragen maar voorschieten aan de scholen, zodat deze verder kunnen werken en niet in de problemen komen. “Indien blijkt dat er effectief veel meer ouders kampen met betaalproblemen, dan stelt zich de vraag hoe de stad meer bijstand kan geven in het ondersteunen van deze gezinnen.”