Geraardsbergen opnieuw verkozen tot kindvriendelijke stad

Geraardsbergen werd deze week voor de tweede keer op rij bekroond tot kindvriendelijke stad. Samen met 16 anderen kreeg Lokaal Bestuur Geraardsbergen het label uitgereikt door Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het is een bekroning van de jarenlange inzet op het vlak van kindvriendelijkheid en kinderrechten, én een aanmoediging om zo verder te blijven doen. Op 25 november klinkt het lokaal bestuur samen met haar inwoners op de vernieuwing van het label tijdens een kindvriendelijke receptie.

Geraardsbergen behaalde een eerste keer het label van kindvriendelijke stad in 2016. Sindsdien heeft het lokaal bestuur Geraardsbergen blijven aanscherpen op maat van haar jongste inwoners. Door jongeren en kinderen inspraak te geven, hun rechten te bewaken, hen een plek te geven waar ze zich thuis voelen en waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Dat die aanpak loont, toont zich in de vernieuwing van het label. Nog tot 2028 mag Geraardsbergen zich opnieuw een kindvriendelijke stad noemen.

“We zijn heel fier op de hernieuwing van het label en blikken met trots terug op wat we de voorbije jaren realiseerden. Terwijl kijken we hoe we verder kunnen groeien en werken aan kindvriendelijkheid en kinderrechten. Niet enkel als een verantwoordelijkheid van de jeugddienst of Huis van het Kind maar als een onderdeel in de werking van al onze diensten en alle actoren in de stad. Samen werken we aan een betere leefwereld voor kinderen en jongeren. Dat is een uitdrukkelijk statement dat we maken als lokaal bestuur”, geeft schepen van Jeugd Fernand Van Trimpont mee.

Kindvriendelijkheid kan op veel manieren worden ingevuld. Voor Lokaal Bestuur Geraardsbergen betekent dit dat de noden, de rechten en de mening van kinderen en jongeren een duidelijke plek in het beleid krijgen. Kinderen en jongeren zijn actieve inwoners van onze stad en geven de Geraardsbergse samenleving mee vorm. Het bestuur luistert actief naar hen, niet alleen als het gaat over pakweg spelen en skaten maar ook over ongelijkheid, duurzaamheid, armoede of mobiliteit.

Het lokaal bestuur wil de hernieuwing van het lokaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom nodigt ze al haar inwoners op vrijdag 25 november van 15.30 tot 18 uur op een kindvriendelijke receptie in jeugdcentrum De Spiraal. Met een hapje, een drankje en heel wat toffe activiteiten wordt geklonken op onze kindvriendelijke stad. Om 17 uur zorgt Compagnie Amai voor een knotsgekke, officiële uitreiking.

Om 20 uur sluiten we de dag af met een fuif voor tieners tussen 12 en 15 jaar. Tijdens dit evenement is geen alcohol toegelaten zodat tieners op een veilige manier kunnen kennis maken met fuiven.