Vanaf zondag gaat de straatverlichting tussen 23.00 en 5.00 uur uit

Geraardsbergen. Op zondagavond 4 december vindt de eerste energievriendelijke nacht plaats in Geraardsbergen: de verlichting langs openbare wegen wordt gedoofd om 23 uur ’s avonds en gaat terug aan om 5 uur ‘s morgens. Dit regime wordt alle dagen aangehouden, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht wanneer de straatverlichting wordt gedimd. De gewestwegen en de omliggende straten blijven tot nader order uit veiligheidsoverwegingen alle nachten verlicht.

“Overal in Vlaanderen worden initiatieven genomen om op veilige en weloverwogen manieren energie te besparen. Zeker nu de kosten voor elektriciteit en gas torenhoog zijn, willen we onze beschikbare middelen op de juiste manier inzetten. Door de straatverlichting ’s nachts te doven besparen we ongeveer 25% of zo’n 200.000 euro op de totale kosten voor straatverlichting”, zegt burgemeester Guido De Padt.

Binnen het samenwerkingsverband met Fluvius zouden deze energievriendelijke nachten initieel voor het eerst merkbaar zijn op zondagavond 30 oktober. Doordat er toen nog verdere praktische zaken geregeld moesten worden tussen Fluvius en het Agentschap Wegen en Verkeer – dat verantwoordelijk is voor de gewestwegen (en de daarop aanwezige verlichting) – werd het doven van de straatverlichting uitgesteld.

De praktische knopen zijn nu ontward. Geraardsbergen koos ervoor om de gewestwegen voorlopig blijvend te verlichten en de verlichting elders uit te laten vanaf 23 uur. Samen met Fluvius wordt de situatie tussentijds geëvalueerd. Een snellere uitrol van interactieve verlichting op cruciale verkeerspunten op Geraardsbergs grondgebied biedt meer mogelijkheden in de toekomst.