Lierdse dichter Jo Van Driessche wint de Route 42 publieksprijs met zijn gedicht “metamorfose (wij)”.

Eind vorig jaar lanceerde Route 42 voor de tweede maal een gedichtenwedstrijd, ditmaal met als thema ‘vriendschap’. Meer dan 40 dichters toverden de mooiste woorden op papier. Gedichten vol warmte, vreugde, maar ook vol emotionele omwentelingen die echte vriendschap kan brengen.

Eén van de genomineerden voor de publieksprijs was de Lierdse dichter Jo Van Driessche met het gedicht “metamorfose (wij)” waarmee hij verwoordt en bevraagt wat vriendschap betekent.

Men kon tot 26 januari 2023 (gedichtendag) zijn stem uitbrengen en hetgeen waar we als Lierdenaren op hoopten gebeurde: Jo’s gedicht kaapte de publieksprijs weg.

De prijs werd hem gisteren op het Poëziefeest te Herzele overhandigd door zijn dorpsgenoot Gaby De Smyter, die in 2022 tot regiodichter verkozen werd.

Vorige editie werd de titel regiodichter op basis van de Facebookstemmen toegekend ditmaal door een vakjury. Dit jaar was het de publieksprijs die kon gewonnen worden op basis van de stemmen via Facebook uitgebracht. Zonder deze verandering had Lierde misschien voor de tweede keer op rij de titel van “Route 42-regiodichter” binnengehaald.

Het heeft niet mogen zijn, wat zeker niet afdoet aan de uitmuntende prestatie van Jo. Proficiat Jo.

Graag geven we hierbij nog eens het winnende gedicht.

metamorfose (wij)

een boom is een vriend

die licht en schaduw vat en deelt

een ogenblik seizoenen duurt

de hemel stilt, de hemel stuwt

een stroom is een vriend

wiens oevers vrij’lijk omarmen

wiens monding horizonten toont

wat stram en stug is vloeiend maakt

de wind is een vriend

die grenzeloos en ongezien

de wonde van de waarheid hult

de luwte met vergeving vult

ben ik boom, stroom, wind

ben ik jouw vriend?