Fernand Van Trimpont (CD&V) wil schoolomgevingen verkeersveiliger te maken

Geraardsbergen. Voor Fernand Van Trimpont (CD&V) – schepen van o.a. Mobiliteit – staat de verkeersveiligheid hoog op de agenda. Vorige week liet hij door jongeren ontworpen verkeersborden ophangen. Voordien plaatste hij twee vierkante meterborden met daarop ’50 Groot genoeg?’ in het straatbeeld. In de nabije toekomst staan vijf schoolomgevingen op de agenda om verkeersveiliger te maken.

Fernand Van Trimpont (CD&V) – schepen van Mobiliteit – heeft van o.a. verkeersveiligheid een speerpunt gemaakt. Drie jaar geleden plaatste hij op wisselende plaatsen in Geraardsbergen twee vierkante meterborden met daarop: ’50 Groot genoeg?’ Vorige week werden verkeersborden – ontworpen door jongeren – aan de pers voorgesteld.

Met zijn recent initiatief wil schepen Van Trimpont duidelijk maken dat Geraardsbergen een kindvriendelijke stad is. ‘Dat wil zeggen dat kinderen en jongeren de kans krijgen om de stad mee vorm te geven en daarvoor inspraak krijgen. Ze worden ook actief betrokken bij het uitvoeringsproces. Door jongeren ontwerpen te laten maken voor verkeersborden, wordt het proces heel tastbaar en zichtbaar.’

Volgens de bevoegde schepen waren de verkeersborden ‘Graag traag’ verouderd. De nieuwe verkeersborden kwamen tot stand door een samenwerking tussen de dienst Mobiliteit, de kunstacademie en de jeugddienst. Inwoners van Geraardsbergen kunnen bij de stad zo’n verkeersbord aanvragen voor een wijk waar spelende kinderen zijn.

Schoolomgevingen
Ook de veiligheid van de schoolomgevingen staan hoog op het veiligheidslijstje van Fernand Van Trimpont. ‘De stad moet toegankelijker worden, autoluwer en veiliger. Op die manier willen we het aantrekkelijker en levendiger maken’, liet de schepen zich voordien al ontvallen. ‘We hebben een plan gemaakt om de schoolomgevingen en de verbindingswegen naar de scholen veel zichtbaarder te maken. We hebben de knelpunten in kaart gebracht en zijn vast van plan om de routes voor de schoolgaande jeugd veiliger te maken.’

In de nabije toekomst staan vijf schoolomgevingen op de agenda om veiliger te maken. ‘In de Karmelietenstraat en aan de school in Zarlardinge plannen we een totaal nieuwe herinrichting van de schoolomgeving. Zowel het Sint-Jozefinstituut als het Sint-Catharinacollege werden bij deze plannen betrokken. Kinderen, ouders en leerkrachten kregen inspraak. We verwachten van de school uiteraard ook een inspanning.’ Wat de schoolomgeving in Zarlardinge betreft, wordt gestart in 2024. ‘Voor de Karmelietenstraat is de timing nog niet bekend.’

Julien Borremans

Lees ook:

Door jongeren ontworpen verkeersborden moeten aanzetten tot trager rijden