Eerbetoon van Zottegemnaars Jan en dochter Bo aan overleden broers Tom en Koen: halve marathon met crowdfunding voor Te Gek!?

Op 26 maart lopen Jan (48) en Bo (19) Scheerlinck de halve marathon van Gent. Op die dag zal het 2 jaar geleden zijn dat Jans oudere (half)broer Tom op 49-jarige leeftijd uit het leven stapte.

Jan vertelt: “Het was het gemis van mijn twee broers aan de jaarlijkse feestdis met kerst dat me op het idee bracht. Mijn dochter Bo heeft trouwens ook niet zo’n gemakkelijke periode achter de rug en bij oma aan de feesttafel besloten we om samen te beginnen trainen voor de halve marathon van Gent. We lopen die halve marathon ter ere van mijn twee broers Koen en Tom. Koen overleed in oktober 2019. In juni kreeg hij pijn aan de rug en al snel kreeg hij de diagnose nierkanker met uitzaaiingen. Na een verschrikkelijk harde strijd overleed hij amper vier maanden later op 51-jarige leeftijd in het Gentse AZ Sint-Lucas. Onze broer Tom kon dit verlies maar niet verwerken. Koen was méér dan zijn grote broer. Als beroepsjazzmuzikant had hij allerminst een makkelijk leven en Koen was zijn grote steun en toeverlaat. Hij sukkelde al meer dan 15 jaar van de ene depressie in de andere. Het musiceren en componeren hielden hem op de been, maar meer en meer ging hij ten onder aan zijn perfectionisme. De laatste jaren spitste hij zich bij wijze van therapie volledig toe op het lopen. Als een maniak trainde hij en liep hij marathons in heel Europa. Een week vóór hij de marathon van Gent zou lopen werd het hem klaarblijkelijk allemaal te veel en besloot hij een einde te maken aan zijn leven. Hij werd net geen 50.  Beiden leven verder in onze gedachten. Jaarlijks spreken we af met al hun vrienden en dat helpt om erover te kunnen praten en alles te verwerken. De muzikale vrienden van Tom toeren trouwens rond onder de naam ‘Zotteg(h)em’ waarin ze door hem gecomponeerde muziek terug tot leven brengen: een mooier eerbetoon bestaat niet. Hun eerstvolgende optreden vindt plaats op 27 maart: Tom Wouters tribute in Bar Lume (Vrijdagmarkt),Gent).”

Aandacht voor psychisch lijden.

“Bo en ik brengen ons eigen eerbetoon door op 26 maart 2023 de halve marathon van Gent te lopen”, vervolgt Jan “We doen dit niet zomaar: we vinden namelijk dat psychisch lijden wordt onderschat en willen dit onder de aandacht brengen. Tom was een hele poos voor zijn dood al een procedure ‘euthanasie bij psychisch lijden’ gestart. Maar heel veel administratie leidde ertoe dat we nooit op een waardige manier afscheid konden nemen en dat doet nog altijd pijn. Ik kwam via de huisdokter van Tom in contact met ‘Te Gek!?’, een organisatie die geestelijke gezondheid bespreekbaar maakt bij het brede publiek. Ze sloopt het taboe door heel wat activiteiten te organiseren die o.a. het belang van praten over geestelijke gezondheid onder de aandacht brengen. Ze organiseert jaarcampagnes zoals Wellicht, een campagne over depressie, Roest, een campagne over problemen met alcohol, drugs en gokken maar trekken evengoed het land door met muziektheatertournees en natuurlijk het Te Gek!?scholenaanbod.”

Naar aanleiding van hun deelname aan de halve marathon van Gent, starten Jan en Bo een crowdfunding voor Te Gek!?. Je kan Te Gek!? steunen door geld te storten op het rekeningnummer BE48 1430 8109 4327 met de vermelding ‘Gift project Te Gek!?’ of via tegek.be/doe-mee.

Heb je na het lezen van dit verhaal nood aan een gesprek? Je kan terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 en bij de Zelfmoordlijn op 1813.