Zulle, perteng, voartebozze, drolzak… Nog suggesties voor het mooiste dialectwoord van Zottegem?

Vooruit Zottegem heeft een oproep gelanceerd waarbij het op zoek gaat naar het mooiste dialectwoord van Zottegem. Input kan via de Facebookpagina van Vooruit Zottegem. Een jury met onder andere bekende Zottegemnaren en dialectliefhebbers Jean Blaute, Danny Lamarcq en Danny Cantaert kiezen er dan vijf favorieten uit. In mei kan de Zottegemnaar dan uit die selectie zijn of haar ‘mooiste dialectwoord van Zottegem’ kiezen.

“We hebben echt een heel mooi dialect. Smuiken bijvoorbeeld, zulle of ’t vertrek. Spijtig genoeg zijn er heel weinig jonge mensen die het nog kennen, laat staan spreken”, licht Vooruit-raadslid Kurt De Loor toe. “Ik moet toegeven dat ik het zelf heel graag en ook vaak spreek. Bovendien hebben ook de deelgemeenten hun eigenaardigheden, dat maakt het dubbel zo leuk om dialect te spreken en te horen. Om ons Zottegems dialect in de schijnwerpers te zetten, hadden we het idee om ‘het mooiste dialectwoord van Zottegem’ te verkiezen. Zo houden we ons dialect levend en geven we de liefde voor ons dialect hopelijk ook mee aan de jongere generatie. Mijn persoonlijke favoriet? ‘meuzee, het Zottegemse dialectwoord voor ‘mug’? Mooi toch? Ik hoop eigenlijk dat ik door dit initiatief nog veel meer vergeten dialectwoorden leer kennen. Ik roep iedereen op om bij zijn oma en opa, bomma of bompa op zoek te gaan naar mooie dialectwoorden. We mogen dit rijke gesproken erfgoed niet verloren laten gaan.”

“Jouw favoriete dialectwoord doorgeven kan vanaf vandaag via de facebookpagina van Vooruit Zottegem”, zegt Sandra De Roeck van Vooruit Zottegem. “Wie deelneemt maakt kans op mooie prijzen; een sweater, hoodie of tote bag met zijn favoriete dialectwoord bijvoorbeeld. Begin mei gaat een panel van experten aan de slag om uit de inzendingen een vijftal dialectwoorden te selecteren. Dat panel bestaat oa. uit burgemeester Evelien De Both, bekende Zottegemnaren en dialectenliefhebbers Jean Blaute, Danny Lamarcq, Danny Cantaert, Jürgen Roman en Luc Van Durme. Gemeenteraadslid Peter Roman, die in een verleden Germaanse talen studeerde, is hoofd van de jury. Bij hun selectie voegen we ook het dialectwoord toe dat de Zottegemnaar het meest nomineerde, daarna mogen alle Zottegemnaren in een poll hun favoriet uitkiezen, die favoriet wordt gekroond tot ‘mooiste dialectwoord van Zottegem 2023’. Het resultaat wordt bekend gemaakt midden mei.”

Wie kans wil maken op de mooie prijzen die Vooruit Zottegem in de aanbieding heeft kan zijn of haar favoriet nog tot 28 april nomineren via Facebookpagina van Vooruit Zottegem.