Met Marcel Nevraumont (1946 – 2023) verliest Geraardsbergen een opmerkelijk figuur

Geraardsbergen. Marcel Nevraumont werd op 23 februari 1946 te in de Nieuwstraat te Geraardsbergen geboren. Zijn moeder runde een kledingswinkel, het Gulden Mandje. Het huis was opgetrokken in Art Deco. Marcel had nog een zus en liep school in de Karmelieten. Hij studeerde daarna voor sociaal assistent in Kortrijk. Marcel heeft zijn hele carrière voor het ACV gewerkt.

Beeld Wim Schrever

Marcel Nervraumont was perfect tweetalig en sprak zelfs Turks. Hij was stadgids en was heel erg betrokken op Geraardsbergen. ‘Marcel was gewestelijk secretaris van het ACV en toegewezen sociaal rechter. Hij was tevens reisleider voor Turkije voor Orion. Nadien bezocht hij twee tot drie keer per jaar dit land. Hij was gids voor de Gidsenbond voor Oost-Vlaanderen en verzamelaar in hart en nieren’, vult Jimmy Godaert – die Marcel ook goed gekend heeft – verder aan.

‘Marcel was bijzonder onderlegd, beschikte over een rijke culturele bagage en keek met een open blik naar de wereld’, getuigt zijn goede vriend Karel Depelsemaeker. ‘Hij sprak met kennis van zaken, maar bleef heel bescheiden.’ Hij was ook een creatieve duizendpoot. In 2008 gaf hij samen met Wim Schrever een satirisch blad uit over bekende Geraardsbergenaars. Zijn magazine kreeg kortweg de naam ‘Marcel’. De eerste editie van Marcel was volledig aan Nevraumont gewijd. Marcel spaarde zijn spitse commentaren op Geraardsbergse toestanden niet.

Marcel Nervraumont was één van de stichtende leden van het Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis en conservator van het Manneken-Pismuseum. Hij heeft er zelfs in 1999 een boekje over gepubliceerd. De broederschap werd in 1984, samen met het Museum van het Geraardsbergse Manneken-Pis, opgericht door de Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer.

‘Marcel Nevraumont was een bijzonder opgewekte kerel, maakte graag plezier, beschikte over een gezonde dosis humor en ging graag op reis. Je verveelde je nooit met hem. Hij stond graag tussen de mensen’, herinnert Karel Depelsemaeker zich. Marcel Nevraumont was een flamboyant man en heeft mee een stuk van de geschiedenis van Geraardsbergen geschreven.

Marcel stierf op 25 mei 2023 aan een slepende ziekte in het ASZ van Geraardsbergen en laat zijn levenspartner Pilar Maria Ruiz-Argüeso-Hageman, twee pluskinderen en zijn zus achter. Hij werd 77 jaar. Het afscheid van Marcel heeft plaats in beperkte familiekring.

Een rouwbetuiging kan je plaatsen via: https://vandendriessche.be/rouwbericht/marcel-nevraumont-geraardsbergen/

Julien Borremans