©Sophie Richez - Burgemeester Tania De Jonge

Burgemeester en federaal parlementslid Tania De Jonge is een wetsvoorstel aan het voorbereiden om flexi-jobs uit te breiden naar de zorgkundige taken

"Het aantal flexi-jobs is het laatste jaar met de helft gestegen. In de zorg is er slechts 0,06% actief als flexi-job."

Momenteel is het niet mogelijk om als flexi in de zorg, zorgtaken uit te oefenen. Het is enkel mogelijk voor de niet zorgberoepen, zoals administratie en logistieke taken.

Tania De Jonge:” Met Open Vld willen we de flexi-jobs opentrekken naar zorgfuncties. We moeten nu maatregelen nemen om de druk op het zorgpersoneel te verlichten. De inzet van flexi-jobbers kan daar absoluut in helpen. We moeten mensen die beschikken over de juiste diploma’s toelaten om bij te springen en zo mee de vele en diverse zorgtaken te vervullen. Dit is geen mirakeloplossing: we moeten werk maken van een beter statuut en arbeidsvoorwaarden maar dit zou snel een verschil maken op het terrein en vooral aan het bed.”

De Jonge voegt er nog aan toe dat Open Vld op het congres beslist heeft om flexi-jobs uit te breiden naar alle sectoren, en op haar vraag, naar alle functies en ook voor afgestudeerden die aan het werk zijn. “Het aantal sectoren is momenteel beperkt en om de afbakening te maken baseert men zich op de paritaire comités en NACEBEL-codes. Voor kleine ondernemers het onduidelijk en weten ze zelf niet tot wat ze behoren. Zo heb ik via een wetsvoorstel onlangs nog de chocolatiers toegevoegd aan de flexi-jobs.
Deze verschillen namelijk van paritair comité met de banketbakkers waar in de praktijk een chocolatier vaak ook een banketbakker is en omgekeerd.” Aldus De Jonge.

Het wetsvoorstel zal ten laatste na het reces op de agenda worden gezet. Het is wel afwachten of het wordt goedgekeurd, want niet alle partijen zijn voorstanders van de flexi-jobs.