Kleurrijke muurschildering aan Den Herenput in Velzeke moet mensen dichter bij elkaar brengen

Het ontmoetingspleintje Den Herenput in Velzeke wordt sinds kort opgefleurd door een nieuwe muurschildering met kleurrijke zonnebloemen. De muurschildering werd gemaakt door de schoolkinderen en leerkrachten van VSB De Vlinder, samen met de zorggebruikers en medewerkers van het Beugelhof (deelwerking Activering van Beschut Wonen Vlaamse Ardennen).

Met het sfeervolle kunstwerk willen ze kleur en warmte brengen op het ontmoetingspleintje. De enthousiaste makers lieten zich inspireren door de schilderijen van Vincent Van Gogh en het verhaal van de tocht die deze beroemde schilder maakte naar de Vlaamse Ardennen.

Den Herenput is een project dat staat voor verbinding en ontmoeting van elke burger en passant op en rond het pleintje. Er is ook aandacht voor de positieve beeldvorming en ondersteuning rond geestelijke gezondheid. Deze boodschap wordt nu kracht bijgezet door de muurschildering waarrond groot en klein, oud en jong samen creatief konden zijn en zo de mentale weerbaarheid en veerkracht een boost gaven. Op de muur werd ook een quote aangebracht die Vincent Van Gogh schreef in een brief aan zijn broer. De quote laat ons reflecteren over de zoekende Vincent. Vincent schreef dit op het moment dat hij nog niet schilderde en een levensdoel zocht: “Een groot vuur brandt in mij, maar niemand stopt om zich eraan op te warmen. Voorbijgangers zien alleen een sliertje rook.”

De muurschildering werd gerealiseerd in het kader van het cultuurproject “Vuur in mij. Van Gogh in de Vlaamse Ardennen”. Een jaar lang werkte VARIANT, samenwerking van 13 steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen, met tal van organisaties rond het verhaal van Vincent Van Gogh en zijn voettocht naar de Vlaamse Ardennen. Momenteel is in de Vlaamse Ardennen ook een kunstparcours te bezichtigen (IVY, In het spoor van Van Gogh), samengesteld door curator en beeldend kunstenaar Johan Tahon, die ook de inspirator is van het project.

Het Beugelhof en GPN GGZ Vlaamse Ardennen zetten met steun van het cultuurproject volop in op het verhaal van Vincent Van Gogh in hun creatieve ateliers en met het planten van zonnebloemen. De muurschildering aan Den Herenput is een mooi hoogtepunt van deze boeiende samenwerking.