©De Lobelle Danny

Nuus bezocht twee ambachten: Stokerij in Oombergen en boekbinden Moortsele

Een mooie kans om kennis te maken met hun werking, onderzoek, tradities en ambachten zoals boekbind- en restauratieatelier (Boek & Taal Moortsele) en familiestokerij  Liquorist, gelegen aan ’t Voske in Oombergen.

Jan Mertens

Al 3 generaties lang kan je bij  familiebedrijf Mertens terecht voor lekkere wijnen en ambachtelijke producten zoals jenevers en fijne likeuren. Je kon er kennis maken met Gins, Jenevers, Likeuren en Whisky’s, waarmee de stokerij op internationaal vlak al meermaals in de prijzen is gevallen. Met de komst van een gloednieuwe stookmachine in 2015 waait een nieuwe wind door het familiebedrijf. De naam ‘Jonasberg’ verwijst naar de heuvel waarop de stokerij gevestigd is, die wordt in de volksmond Jonas genoemd. Sindsdien wordt alles binnenshuis gestookt. Jan legde met veel passie uit hoe het stookproces in zijn werk gaat.

 

Brons

We zijn heel trots dat we op de World Whisky Awards 2019 een bronzen medaille hebben behaald in de categorie Best Belgian Single Malt Single Cask.

Boek & Taal: boekbind- en restauratieatelier

 

 

Stan Verhoeven van Boek & Taal herstelt boeken en ontwerpen van boekbanden op ambachtelijke wijze met gebruik van oude technieken. In zijn atelier, uitgerust met 19e-eeuwse toestellen, ontving hij zondag geïnteresseerden in De ambacht. Stan Verhoeven ademt boekbinden, als germanist startte hij zijn loopbaan als jonge leerkracht Nederlands-Engels in het secundair onderwijs. Hij volgde tegelijkertijd een cursus Boekbinden als creatieve uitlaatklep. En maakt van zijn hobby zijn beroep.