ingezonden

Stand –up comedian Hans Cools mag ‘preus’ zijn op zijn show

‘Cools en zonen’, meesterlijke stand-up comedy

De liefhebbers van stand – up comedy hebben in GC De Kluize een aangenaam avondje beleefd. Na afloop was iedereen het eens, de West – Vlaming Hans Cools loste de hoge verwachtingen in. Organisator Landelijke Gilde Oosterzele  was heel blij met het mooi succes. Uitverkocht. In een mum van tijd gingen alle tickets de deur uit. De zaal zat afgeladen vol voor de show van Hans Cools, dé rijzende ster binnen de Vlaamse comedy. Het was heerlijk om West – Vlaming Hans Cools aan het werk te zien. ‘Cools en zonen’, werd een genietbare show. En eerlijk, Oosterzele had nog nooit gehoord van Hans Cools. Bij het buitengaan kon je op het evaluatiebord zelf een kleursticker kleven. Ons rapport:  5 groene smileys. De chemie tussen hem en het publiek zit meteen goed. Meteen is er interactie. Hij rijgt gemakkelijk de dosissen humor aan mekaar. Meesterlijke stand-up comedy, doordacht en een kritische kijk op de actualiteit. Rake observaties, goede oneliners. Prachtige analyses, doorspekt met veel humor.
Hans Cools steekt gans de avond veel energie in zijn show, de man uit Lichtervelde is al wereldberoemd in West – Vlaanderen, maar hij begint ook aardig wat zieltjes te winnen in Oost – Vlaanderen. We zijn al lang fan van stand – up comedy, en dankzij Landelijke Gilde Oosterzele ontdekten we een nieuw talent in ons comedy wereldje. Hans Cools is fier op zijn roots, hij woont nog altijd in Lichtervelde, is zoon van hardwerkende ouders en kleinzoon van landbouwers. Als kind leefde hij zich uit in  voetbal, Chiro, en hou je vast… hij was ook misdienaar. Is getrouwd en heeft twee kinderen. De liefde voor zijn kids spat er vanaf. Hans Cools, bouwkundig ingenieur, zette pas in 2018 zijn eerste stappen in de comedy. Zijn stijl slaat aan, op het einde van zijn show ken je hem eigenlijk. Geen geforceerde overgangen, geen flauwe moppen. Hans Cools had al snel in de smiezen dat Jo De Munter hem aan het filmen was, hij kon al snel ontfutselen dat het voor NUUS was. Goede promo. Dank u wel, Jo.
Hij heeft het veel over Lichtervelde, versteend in de tijd, maar ook over de snel veranderde tijd. Hans Cools scoort sterk met zijn onderwijsgrappen. In het schooltje zijn competenties vervangen door sociale skills, die beoordeeld worden met gekleurde smileys. Schipperend tussen zijn oude en nieuwe leven probeert hij te wikken en wegen wat hij wil meegeven aan zijn twee zoontjes. Hij veegt zijn voeten aan de ecologische voetafdruk. Is ‘ons kent ons’ slechter dan globalisering waarin een pakje duizenden kilometers aflegt? Hij maakt stand- up comedy zoals niemand anders doet. Duidelijk, het podium wordt zijn heiligdom. Hans Cools bracht in verstaanbaar West – Vlaams zijn ‘Cools en zonen’. Hij had er in de Oosterzeelse cultuurtempel duidelijk zin in. De sfeer was opperbest. Het bleek alweer, stand –up comedy  is niet voor doetjes. Het publiek ruim anderhalf uur entertainen (om precies te zijn 100 minuten ) is een krachttoer. Hans Cools charmeert. Het publiek genoot. Zijn optreden maakt indruk. Een hoge amusementswaarde. Eenvoud siert hem. Niemand die twijfelt aan het talent van Hans Cools. Hij rijgt met een verbazend gemak de dosissen humor aan mekaar. Iemand uit het publiek krijgt de slappe lach. Er zit geniaal materiaal in ‘Cools en zonen. Hij mag om het in het West – Vlaams te zeggen, ‘preus’ zijn op zijn show ‘Cools en zonen’, heel enthousiast onthaald. Het publiek bedankte met een daverend applaus.  Bij het buitengaan zien we op het evaluatiebord veel groene smileys. Terecht. We horen lovende kritieken. Een mooi initiatief van Landelijke Gilde Oosterzele om nieuw talent te laten ontdekken en in de spots te zetten. We zijn benieuwd naar de opvolger van ‘Cools en zonen’. Je blijft welkom in Oosterzele, Hans. (marcel van de vijver, foto’s Jo De Munter)