Geraardsbergen telt weinig laadpalen. Schepen Fernand Van Trimpont reageert.

Geraardsbergen. Nu de Vlaamse overheid de elektrische wagen subsidieert, neemt niet alleen de vraag naar dergelijke auto’s toe, maar is er ook meer behoefte naar laadpalen. De meeste gemeenten liggen aardig op koers wat betreft de installatie van (semi-)publieke laadpalen. Voor Geraardsbergen is er nog heel wat werk aan de winkel is. Schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont reageert.

‘Via het principe ‘Paal Volgt Wagen’ kunnen inwoners van Geraardsbergen een publieke laadpaal op het openbaar domein aanvragen wanneer zij over een volledig elektrische wagen beschikken, geen plaats hebben om thuis te laden en geen publieke laadpaal hebben op maximaal 250 meter wandelafstand van hun woning. De aanvragers krijgen dan de garantie dat er een laadpaal geplaatst wordt’, aldus schepen Van Trimpont.

De stad gaf reeds meerdere strategische locaties door aan de Vlaamse Overheid met de vraag er één of meerdere laadpalen te plaatsen, aldus schepen Van Trimpont. ‘Sommige strategische locaties worden door de Dienst Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid niet weerhouden omdat het terrein geen eigendom is van Lokaal Bestuur Geraardsbergen. Het indienen van een strategische locatie is geen garantie op het plaatsen van een laadpaal.’ Er zijn ook locaties aangevraagd waar een bijkomende laadpaal dient geplaatst te worden.

‘De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein is een initiatief van de Vlaamse overheid. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de uitrol zullen verzorgen in de Vlaamse steden en gemeenten. De aanvraag doorloopt een aantal fases waarbij de stad gevraagd wordt om de door de laadpaaloperator voorgestelde locatie te valideren. In het verder proces bepalen vooral de netwerkbeheerder elektriciteit en de laadpaaloperator het ritme waarop laadpalen gerealiseerd worden’, besluit schepen van Trimpont.

Een aanvraag indienen kan via www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen

Een overzicht van alle laadpalen in Geraardsbergen is terug te vinden op https://gisbergen-gbergen.hub.arcgis.com/apps/d35c9c85f52b464bb54b9868af2c7102/explore

Lees ook:

Aantal laadpunten elektrische wagens: Geraardsbergen behoort tot de slechtste leerlingen van de Vlaamse klas