© Facebook Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Verkeersveilige Dag in PZ Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem: resultaten

Sinds de grote kettingbotsing die op de E17 ter hoogte van Nazareth op 27 februari 1996 plaatsvond en waarbij meer dan 200 voertuigen betrokken waren en 10 doden en 56 zwaargewonden geteld werden, wordt ieder jaar op die (verjaar)dag – dit jaar voor de 28ste keer dus – een Verkeersveilige Dag georganiseerd met extra controleacties die in de eerste plaats gericht zijn op overdreven snelheid maar ook op afleiding (o.a. gsm’en), gordeldracht en rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

Zoals aangekondigd, is ook binnen de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem voorbije dinsdag 27 februari aan deze actiedag deelgenomen en stelde de lokale politie op drie locaties (overdag) controleposten op. Van de in totaal 1.834 automobilisten die er passeerden, werden er 347 of 18,9 % geflitst wegens te snel rijden (vorig jaar 234 op 945 gecontroleerde voertuigen of 24,7 %). Twee bestuurders werden aan een speekseltest onderworpen; beide gaven een negatief resultaat. Bij 260 bestuurders werd een ademtest afgenomen, waarvan één met een positief resultaat. Daarnaast werden nog drie andere overtredingen vastgesteld: voor het rijden zonder geldig rijbewijs werd een proces-verbaal opgesteld en zowel voor het niet-dragen van de veiligheidsgordel als voor het gebruik van de gsm tijdens het rijden gebeurde telkens een onmiddellijke inning.