Politiekantoor Ninove
©Sophie Richez - Het nieuw politiehuis in Ninove

Vier mensen opgepakt in onderzoek naar terreur, onder wie één minderjarige uit Ninove

Vanochtend heeft de federale politie vier mensen opgepakt in het kader van een onderzoek naar een jihadistische terreuraanslag. Het gaat om drie minderjarigen en één volwassene. Eén minderjarige is een jongen van 15 jaar uit Ninove. De huiszoekingen vonden plaats in Brussel, Charleroi, Ninove en Luik.

©Sophie Richez – Burgemeester Tania De Jonge

Burgemeester Tania De Jonge: “Deze ochtend werd ik als burgemeester op de hoogte gebracht van de lokale politie over een huiszoeking in het kader van het voorkomen van een mogelijke aanslag. De inval gebeurde in onze stad, de minderjarige werd opgepakt in Brussel, het gaat om een 15 jarige die sinds vorige zomer in Ninove woont. Het is een actie van de federale politie die onze lokale politie op vrijdag op de hoogte heeft gebracht. Ook al ben ik tevreden met de interventie van de federale politie, het toont aan dat de permanente aandacht voor radicalisering onontbeerlijk is en lokaal komt het LIVC (lokale integrale veiligheidscel) maandelijks samen om mogelijke cases te bespreken. Het LIVC wordt deze week versneld bij elkaar geroepen.

Ik ben me bewust dat dit ongerustheid teweeg brengt, maar onze politie en alle betrokkenen in het LIVC (Lokale Integrale Veiligheidscel) doen er alles aan om mogelijke geradicaliseerde inwoners op te sporen en op te volgen. Wij beschikken ook over een meldingsformulier: radicalisering.ninove.be/meldingsfiche-radicalisering-stad-ninove. Elke melding wordt uiterst discreet en anoniem behandeld. Veranderend gedrag is een belangrijke indicator voor radicalisering.”