Klacht van N-VA Ninove inzake tweetalige verkeersborden gegrond

Tijdens de werken voor Fiberklaar in november vorig jaar werden in Ninove op verschillende plaatsen tweetalige verkeersborden geplaatst.

Aangezien deze borden niet onmiddellijk werden verwijderd na klachten bij het stadsbestuur heeft Steven Vanden Berghe, voorzitter N-VA Ninove, tegen deze inbreuk op de taalwetgeving klacht neergelegd bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT).

De VCT heeft de klacht van N-VA Ninove in een recente beslissing gegrond verklaard. Volgens de VCT “Is een verkeersbord een bericht of mededeling aan het publiek in de zin van de Bestuurstaalwet. Plaatselijke diensten die in het homogeen Nederlandse taalgebied gelegen zijn, stellen de berichten en de mededelingen die voor het publiek bestemd zijn uitsluitend op in het Nederlands. De aanstelling van private opdrachthouders (zoals Fiberklaar) ontslaat de diensten niet van de toepassing van de Bestuurstaalwet. Derhalve dienen de verkeersborden enkel in het Nederlands te zijn opgesteld. De klacht wordt bijgevolg ontvankelijk en gegrond bevonden”.

N-VA Ninove heeft al meermaals het gebrek aan respect voor het Vlaamse karakter van Ninove door het stadsbestuur aangeklaagd en klachten hieromtrent bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Gouverneur werden steeds gegrond verklaard.

RV – Steven Vanden Berghe

Steven Vanden Berghe, voorzitter N-VA Ninove, “De tweetalige verkeersborden zijn de zoveelste illustratie van het gebrek aan respect voor het Vlaamse karakter van onze stad door de Ninoofse Vivaldi-coalitie. In Ninove ontvangen we heel wat anderstalige nieuwkomers. Als N-VA Ninove vragen we een actief inburgeringsbeleid vanuit het stadsbestuur om het Vlaamse karakter van Ninove te behouden en zeker geen meertalige communicatie. N-VA Ninove zal bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zeker pleiten voor heel gerichte maatregelen en een schepen van Vlaamse Zaken in Ninove.”