Burgemeester Tania De Jonge wijst erop dat de stad enkel advies kan geven over de wijzigingen aan het al goedgekeurde natuurplan

Burgemeester Tania De Jonge reageert op het persbericht van Oppositiepartij Forza Ninove dringt erop aan dat het stadsbestuur een negatief advies geeft voor de uitbreiding van het natuurbeheerplan Beverbeekvallei, Kabbeekvallei en Duivenbos

Tania De Jonge (Open Vld) wijst erop dat de stad enkel advies kan geven over de wijzigingen aan het al goedgekeurde natuurplan.

Tania De Jonge: “Stad Ninove ontving op 13 maart van Agentschap Natuur en Bos een vraag tot advies over deze aanvraag. De stad kan tot 13  april om advies te geven.

Advies kan enkel gegeven worden over de wijzigingen die aan het reeds goedgekeurde natuurplan worden aangebracht.

Het gaat over een aanvraag tot uitbreiding van het reeds goedgekeurde natuurbeheerplan Beverbeek-Kabbeekvalei en Duivenbos van Natuurpunt vzw.

In deze aanvraag worden de percelen in eigendom van Natuurpunt toegevoegd aan het natuurbeheerplan. Deze toegevoegde percelen waren al voorzien in het goedgekeurd globaal plan.

Op woensdag 27 maart om 17u nodigen we de landbouwers en ook de bestuurders van VK Nederhasselt uit voor een overleg in het bijzijn van onze milieuambtenaar om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Het overleg heeft tot doel vragen te beatwoorden en te luisteren naar jullie bezorgdheden die heel terecht zijn en waar het bestuur zeker rekening mee houdt.

Welke gevolgen zijn er als een perceel in het ruimer globaal kader van een natuurbeheerplan ligt?

De ligging in het ruimer globaal kader heeft geen enkel gevolg voor het huidige grondgebruik en legt geen bijkomende beperkingen op. De beheermaatregelen in het natuurbeheerplan gelden enkel voor de effectief deelnemende percelen, die al in eigendom of beheer van de indiener van het beheerplan zijn. Alle bestaande rechten op gronden in eigendom of verpacht aan landbouwers blijven behouden.

We begrijpen de bezorgdheden maar het belangrijk goed te kaderen wat de aanvraag inhoudt om er dan mee aan de slag te kunnen gaan en een advies te formuleren. We herinneren eraan dat het stadsbestuur ook een gefundeerd negatief advies gaf over het ontwerp van stikstofakkoord.”

Werner Somers wou enkel deze reactie nog kwijt: “Forza Ninove beweert niet dat de gebruiksrechten voor de gronden die geen eigendom zijn van Natuurpunt, onmiddellijk zullen worden beperkt. De burgemeester gaat echter niet in op het feit dat Natuurpunt voor het volledige gebied van 578 hectare tot 100% van de aankoopprijs subsidie kan krijgen, onder meer doordat de stad aan Natuurpunt een subsidie toekent die 10% bedraagt van alle kosten van de aankoop.”