Eenmanslijst Oskar Bousard wil Zwalms politiek landschap doen daveren

Voor de lokale verkiezingen van Zwalm in oktober 2024 is opnieuw een lijstrekker bekend. Het gaat om   Oskar Bousard, tot voor kort Gaverling en nu al enige tijd Zwalmenaar wonende in de deelgemeente Meilegem.

We hadden een uitvoerig gesprek met deze Zwalmse politieker in spe, 65 jaar jong en zakenman in hart en nieren.

Op 24 jaar begonnen met politiek

Oskar: “ In ieder geval: op 10 oktober 1982 stond ik voor de eerste keer op een lijst voor de
gemeenteraadsverkiezingen.

Toen nog in Gavere, tezamen met Burgemeester Dr. Carlos Dierickx.
Ik was -als jongeling van pas 24 jaar- rechtstreeks verkozen.
Eerst tot ergernis van mijn vader, later tot zijn grote fierheid….Verder was ik er medeoprichter van de VVV en een informatieblad.

6 jaar later heeft men mij laten vallen als een baksteen en kwam ik op met de éénmanslijst ‘Zo gaat de vlieger niet op.” Ik werd niet verkozen maar gaf de moed niet op en kwam in 1994 op met de lijst Anders waar liefst 7 vrouwen opstonden. We hadden een verkozen raadslid en ik werd de gemeentelijke vertegenwoordiger – bestuurder in Electrabel en Veneco.

Vervolgens was ik nog actief in 2000, 2006 en 2012 met het project de Brug met wisselende resultaten. In 2012 waren er twee verkozenen op de Lijst De Brug. In 2018 deed ik niet mee en  nu neem ik ongebonden deel in Zwalm met de éénmanslijst Oskar Bousard – zotzorgelooszwalm.”

Overleg en consensus  

Oskar: “ De meeste politici zijn egotrippers. Bij mij komt het er op neer dat er naar iedereen wordt geluisterd. Realisaties kunnen er enkel komen bij consensus.

Ik ben nu enige tijd in Zwalm en al goed gekend want ik loop rond , zie veel en vang veel op.”

Visie voor de toekomst

Oskar had jaren terug al visie op de toekomst. Zo was hij voorstander van het creëren van een centraal station tussen Asper en Zingem. Een idee dat er nooit is gekomen. Verder had hij het tientallen jaren terug over een mogelijke fietsverbinding naast de spoorweg in Gavere. Toen verklaarde men hem ‘Zot’ – nu zijn die fietsverbindingen langs spoorlijnen niet meer weg te cijferen!

Geslaagd zakenman

Als we de carrière van Oskar overschouwen dan zien we heel wat realisaties zoals het transportbedrijf Teirlinck, de residentie Habeauté in Dikkelvenne, Hotel Rozenhof In Nazareth,

Bistrotrant ’t GAVRIJE te Gavere.  “Waar ik als kleine jongen vaak bij tante Rachel woonde, heb ik -samen met mijn echtgenote- onze laatste stek gebouwd.”

Eigen website

Oskar is niet bedreven op facebook maar heeft wel een eigen website waarmee hij kan communiceren. ZIE

https://www.zotzorgelooszwalm.be/

Opmerkelijke op deze site is de fotoreeks langs de Zwalmse standbeelden. Oskar: ” Jammer dat deze reeks nooit is afgewerkt geraakt.”

Zwalmse politiek in 2024

Op 13 oktober weten we hoe de Zwalmse politieke kaarten worden  geschud. Krijgt Oskar mee de sleutel in handen van het 12 dorpenparadijs. Wat we nu weten is dat naast de éénmanslijst van Oskar Bousard – zotzorgelooszwalm de andere partijen zullen zijn: de twee grote blokken Open Vld en Voorzwalm, N-VA en Zwalm aan Zet (Eric De Vriendt). Er zijn geruchten die de ronde doen dan Vlaams Belang misschien ook een lijst samenstelt in Zwalm nu deze laatste partij op nationaal vlak de wind in de zeilen heeft.

Het worden alvast spannende verkiezingen in Zwalm en Oskar Bousard  wil  mede bepalen hoe de toekomstige Zwalmse gemeenteraad er uit gaat zien.