Velzeke: plantvakken als vaste snelheidsremmers in Lindestraat en Sonseindestraat

Een half jaar nadat het college van burgemeester en schepenen op 4 september van vorig jaar besliste om deze opdracht te gunnen aan de firma De Meulemeester BV uit Geraardsbergen, zijn de werken voor het aanbrengen van snelheidsremmers in de Lindestraat en Sonseindestraat in Velzeke nu ook effectief uitgevoerd. Het is intussen al van het najaar 2021 geleden dat, na klachten van bewoners over te hoge snelheid en sluipverkeer in deze straten ten gevolge van de werken die toen aan de gang waren voor de vernieuwing van de N46 Provinciebaan, een (digitaal) overleg tussen het stadsbestuur en een vertegenwoordiging van de buurtbewoners plaatsvond waaruit bleek dat zich snelheidsremmende maatregelen opdrongen.

In eerste instantie werden bij wijze van proef, in combinatie met een parkeer- en inhaalverbod, asverschuivingen gecreëerd door het kruiselings plaatsen van (losse) bloembakken op telkens twee locaties zowel in de Lindestraat als in de Sonseindestraat. Daarna werd een nieuwe inrichting uitgewerkt met vaste snelheidsremmers op vier plaatsen in de Lindestraat en op zes plaatsen in de Sonseindestraat. Hiervoor is nu op die locaties een deel van het betonvak uitgebroken en vervangen door een plantvak met verhoogde boordstenen (dat dus dienst doet als snelheidsremmer). De plantvakken zijn geschrankt aangebracht met een tussenafstand van ca. 30 meter en rechts ervan is voldoende ruimte voor de passage van (brom)fietsers. In de Lindestraat is ook de reeds bestaande wegversmalling ter hoogte van de school behouden gebleven.

Wat de voorrangsregeling betreft, krijgt in de Sonseindestraat het verkeer richting Houte (Oosterzele) voorrang en in de Lindestraat het verkeer richting N46 Provinciebaan. Op het groen in de snelheidsremmende plantvakken is het nog even wachten. De firma De Meulemeester BV was de enige van de zes firma’s die aangeschreven werden voor een prijsofferte, die hierop reageerde en de kostprijs van deze werken becijferde op 89.314 euro, ruim 16.000 euro meer dan de geraamde kostprijs van 72.959 euro.