Filip Michiels (rechts) en Ruben De Gusseme van Volui-Oosterzele deden jaren geleden al een poging om de regenboogvlag aan het gemeentehuis te hangen

Oosterzele worstelt met regenboogvlag. Vanmorgen eerst wel aan gemeentehuis maar dan toch weer verwijderd

Voluit-raadslid Filip Michiels toonde zich vrijdagochtend nog super-enthousiast omdat er “eindelijk” een regenboogvlag prijkte aan het gemeentehuis van Oosterzele, maar zijn geluk was van korte duur. Amper een uur later werd de vlag alweer verwijderd en verplaatst naar het dorpsplein even verderop. “Onbegrijpelijk”, aldus Michiels.

De regenboogvlag wordt op 17 mei in zowat elke gemeente gehesen. Ter ere van Idahot: De Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie.

Filip Michiels verduidelijkt: “De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Daar moeten we voor blijven strijden, want dit staat meer dan ooit onder druk. In een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid10 jaar geleden hing ik op 17 mei samen met Ruben De Gusseme (zie uitgelichte foto) de Regenboogvlag op aan het gemeentehuis van Oosterzele. Ze werd na minder dan een uurtje verwijderd en de voorbije jaren hing er helaas nog steeds geen regenboogvlag aan het gemeentehuis. In andere gemeenten is dit aan officiële overheidsgebouwen de dag van vandaag nochtans normaliteit.”

Over waarom dat de vlag nog steeds geen plek krijgt aan het gemeentehuis zegt Michiels het volgende: “Men hield jaren vol dat de regenboogvlag omhoog hangen aan het gemeentehuis geen neutraal standpunt zou zijn. Ik ben echter elk jaar op dezelfde nagel blijven kloppen, al zo’n 12-13 jaar denk ik. Tot vorig jaar weigerde men consequent om aan de gevel van het gemeentehuis te hangen, en hing men ze verderop aan het dorpsplein. Ik was vanmorgen zeer blij dat het blijven aandringen eindelijk de geesten had doen rijpen, maar dat ze daarna dan toch weer werd verplaatst vind ik onbegrijpelijk.”

Zie foto’s hieronder. Eerst wel en dan toch weer niet