Legendarische uitstraling Sinksenkermis is niet stuk te krijgen

Bruisende cocktail met muziek, sport, markten, pittige evenementen, volkse sfeer

In Oosterzele hing veel feestelijks: keigoede muziek, genietbare evenementen, lekker eten en drinken, en animaties verblijdden de harten. En de onvermijdelijke pintjes bier deden de rest. Op de editie 2024 – heel geslaagd – bleek het alweer, de legendarische uitstraling van Sinksenkermis is niet stuk te krijgen. Met veel dank aan de weergoden, gans de Sinksenkermis viel het weer best mee, het bleef droog. Er kwamen veel feestvierders afgezakt naar het epicentrum van de feesten: het Dorp. Enorm veel volk op de rommelmarkt, het vuurwerk, in Bar Animo, café ’t Verschil, het gemeenteplein, en de avondmarkt was al aan haar 47 ste editie toe. Het Sinksencomité heeft de kermisfanaten op de editie 2024 een indrukwekkend programma voorgeschoteld.
Het Sinksencomité mag een heel positieve balans opmaken met veel traditie en nieuwigheden. Zes dagen lang gold de wet van Sinksenkermis. Al wie neerstreek in Oosterzele kwam terecht in een gezellig en gemoedelijk volksfeest. Sinksenkermis blijft populair. Het kermisprogramma met maar liefst 41 items heeft aan gezelligheid, diversiteit en uitstraling nog niets ingeboet. Integendeel, zes dagen lang werd de feestzone ondergedompeld in een gezellige kermissfeer. Het concept blijft aanslaan. Een massa goedgemutste dagjesmensen zakte af naar Oosterzele. Het Sinksencomité zette zijn schouders onder de organisatie van de kermis en ook muziekvereniging Con Animo, Sambar, café ’t Verschil pakten uit met leuke evenementen. Met hart en ziel. Dat men in Oosterzele zes dagen lang kan feesten zonder daar een financiële kater aan over te houden, heeft men inderdaad te danken aan het Sinksencomité. Het comité was nog maar eens klaar voor de Sinksenkermis: een bruisende cocktail met vooral veel muziek, sport, rommel- en avondmarkt, vuurwerk, pittige evenementen en een volkse sfeer.
 
De rode draad door de Sinksenkermis is muziek. Veel muziek. Het publiek werd getrakteerd op optredens van Sonic Highway, Nutbush, MeZaMi, The Almost Swinging Jazzband, Trumpbeat, Turtle Wex, Faute Bendt, Impact, Walter Franck & HAmuze, Dirk Van De Velde, The Oakfields, Dirk Bauters & Vanessa Chinitor, Dimi zingt Hazes, The Antonio’s, Bluesy Muloosy. De mega-goede deejays Danny (in Sambar), Ambiduo, Boer Boerie zwaaiden de scepter over Sinksenkermis. De durvers waagden zich aan karaoke in Sambar en in café ’t Verschil. De kinderen konden zich uitleven op de fuif met Raf Violi Discoshow, het optreden van de ballonnenclown, de goochelaar, de ballenworp en op de greet & meet met Bumba, Bumbula & Paw Patrol. Op woensdagnamiddag 22 mei werd met de familiedag een punt gezet achter een zeer geslaagde editie. Een leuke attentie, voor minder geld konden de kids zich vermaken op de kermisattracties. Veel kermisplezier.
Maanden voorbereiding heeft het gevraagd maar het Sinksencomité, een ronduit prachtig ploegteam, heeft het geklaard om een indrukwekkend programma samen te stellen. Sinksenkermis is in de eerste plaats een sfeerfeest en staat voor volks amusement. Het comité waakt er over dat aloude tradities niet verloren gaan. De certitude op de Sinksenkermis: het vuurwerk, de plechtige zielendienst, de wielerwedstrijd, rommel- en avondmarkt, en uiteraard de kermisattracties. Een heel gevarieerd programma met veel gangen. Elk jaar opnieuw, de Oosterzelenaars kijken uit naar Sinksenkermis. Een kermis met een grote K. Je mocht in
Oosterzele zes dagen ongestoord feesten. Van jetje geven. Typerend voor de Sinksenkermis: mensen van allerlei achtergronden komen er samen om tijdens Sinksenkermis eens alle zorgen te vergeten. Een volksfeest voor iedereen. Zo’n uitgebreid programma heeft natuurlijk een kostprijs maar dankzij het Sinksencomité en de sponsors (netjes vermeld in de fraaie kermisbrochure) en de vele vrijwilligers en medewerkers kan men de Sinksenkermis gratis houden voor de bezoekers. De Sinksenkermis, een verhaal met vele hoofdstukken waarvoor heel wat inspiratie en creativiteit nodig is. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. Met vlag en wimpel geslaagd. ‘Die typische Sinksenkermis sfeer moet behouden blijven’, klinkt het in Oosterzele. Ook op de editie 2024 veel Bourgondische toestanden met het kermiseetfestijn (café ’t Verschil), Oesterbar (Sambar), kermislunch (plein gemeentehuis), varken aan ’t spit (bar Animo) en de smulkramen op de kermis. Die Oosterzelenaars, levensgenieters. Maar tenslotte zijn het de vele feestgangers die van Sinksenkermis maken wat het is: een gezellig en gemoedelijk volksfeest. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).