Zottegem: verkeer zondag in de greep van het BK-wielrennen

Het is intussen genoegzaam geweten dat Zottegem komende zondag 23 juni de nationale wielerkaravaan ontvangt voor het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg voor eliterenners mannen en vrouwen. En het hoeft nauwelijks gezegd dat de organisatie van dit wielergebeuren een grote impact op de mobiliteit in en rond Zottegem zal hebben. In eerdere NUUS-artikels (zie via de links onderaan dit artikel) hebben wij reeds het parcours toegelicht waarop beide wedstrijden verreden worden, alsook een opsomming gemaakt van de zeer uitgebreide reeks van speciale verkeersmaatregelen over zowat het ganse grondgebied. Hierna volgen nog een aantal praktische zaken en nuttige weetjes:

  • Wat verplaatsingsmogelijkheid en bereikbaarheid betreft, komt het er grofweg op neer dat in de straten die deel uitmaken van de grote lus van het parcours, eenrichtingsverkeer (in de rijrichting van de renners/rensters) geldt en dat het parcours van de lokale lus van 10 tot 18 uur afgesloten wordt, waardoor dus ook de zone binnen deze lokale omloop niet bereikbaar zal zijn met de wagen (te voet en per fiets kan men er zich uiteraard wel nog verplaatsen). Mensen die binnen de lokale lus wonen, kunnen zich dan ook niet meer met de wagen verplaatsen naar buiten de lokale lus. Verplaatsingen met de wagen moet men dus doen vóór 10 uur of na 18 uur.
  • Op het volledige parcours geldt al vanaf ’s ochtends om 6 uur tot ’s avonds om 19 uur een parkeerverbod (in enkele centrumstraten vanaf 5 uur). Wie op het parcours woont en normaal zijn wagen op straat parkeert, verplaatst die dus best zaterdag naar een straat in de buurt waar de koers niet passeert. Op de NMBS-parking en in de ondergrondse parking Oud-College kan men het hele weekend gratis parkeren. Let wel: deze parkings liggen binnen de lokale lus en zijn bijgevolg zondag vanaf 10 uur niet meer bereikbaar (ze bieden dus enkel een oplossing voor wie zijn/haar wagen zondag niet nodig heeft). Wie zondag toch met de wagen de weg op moet, parkeert die best buiten de lokale lus.
  • In Elene is langs de Steenweg op Aalst, ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwegestraat, een extra publieksparking voorzien. Fietsers kunnen desgewenst hun tweewielers achterlaten in de fietsenstallingen die ingericht worden in de Buke (ter hoogte van de stadsbibliotheek) en in de Spelaanstraat (ter hoogte van AMO Sport).
  • Wegens zowel het busstation aan de Van Aelbrouckstraat als het ‘vervangstation’ in de Broeder Mareslaan gelegen binnen het parcours van de lokale ronde, kunnen ook de bussen van De Lijn zondag het centrum van Zottegem niet in of uit. Daarom is ditmaal uitzonderlijk (voor de lijnen 20, 25, 40, 45, 131, 207, 208 en 400) een tijdelijke bushalte voorzien aan Sluizeken in Grotenberge (op korte afstand van de aankomstzone).
  • Wat de bereikbaarheid van het AZ Sint-Elisabeth betreft: het ziekenhuis is enkel bereikbaar vanaf de N42 op grondgebied Herzele en verder via de Armstraat, Pijpketel, Wijnhuizestraat, Smissenhoek, Kloosterstraat, (kerk Erwetegem), Hoevestraat, Groenstraat, Marie Popelinstraat en Zuster Angelalaan naar de parking aan de achterkant van het AZ Sint-Elisabeth (ook zelfde route om weg te rijden). De navigatie-apps Waze en Google Maps houden rekening met het BK. Voor dringende medische hulp: bel 112 (ambulances mogen tijdens de koers wel op het parcours doorrijden).
  • Vermits de huisartsenwachtpost Panacea zich binnen het parcours bevindt en dus niet bereikbaar is, werken de huisartsen van wacht op 23 juni (van 8 tot 20 uur) uitzonderlijk vanop een andere locatie, zijnde het Medisch Centrum Zottegem aan de Steenweg op Aalst 80 (bel 1733 voor afspraak).
  • Met uitzondering van de schuine parkeerplaatsen vóór het zwembad wordt de volledige parking Bevegemse Vijvers van zaterdag 22 juni om 6 uur tot zondagavond om middernacht voorbehouden als Vanomobil Camper Village voor een 150-tal kampeerwagens (volzet). Ter info: deelnemers met een camper korter dan 7,5 m betalen 49 euro voor een standplaats, met een camper van 7,5 tot max. 9,5 m 65 euro. De opbrengst van dit evenement (ook mogelijkheid om deel te nemen aan barbecue op zaterdagavond en ontbijt op zondagmorgen) gaat naar de vzw Parikili die ijvert voor het welzijn van Parkinsonpatiënten en fondsen inzamelt voor onderzoek naar een betere behandeling van deze ziekte.
  •  In het gedeelte van de N42 (Europaweg) tussen het kruispunt De Vos en het kruispunt met de Leenstraat zal in de richting Geraardsbergen op zondag 23 juni van 7 tot 19 uur een snelheidsbeperking tot 50 km per uur gelden. Dit zal tegelijk het geval zijn in het gedeelte van de gewestweg N46 richting Velzeke tussen het kruispunt De Vos en de grensscheiding met Oosterzele; hier gaat het om een snelheidsbeperking tot 30 km per uur.

Lees ook:

Komende zondag wielerhoogdag in Zottegem: het BK-parcours

Zottegem maakt wegen vrij voor het BK-wielrennen