Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen benadrukt: “Bever op de Rijdt is geen enkele bedreiging”

Op het eiland van De Rijdtmeersen is een bever actief. De bever vormt een meerwaarde voor het recreatiedomein, zowel ecologisch als educatief. Het dier in Brakel is schuw, zachtaardig en geen bedreiging voor de veiligheid van bezoekers. Dat werd bevestigd door het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, die vandaag op inspectie kwamen.

Meerwaarde voor Brakel

Dat bevers enkel thuishoren op stromende rivieren klopt niet. Ze gedijen prima in stilstaand water met permanent voldoende diepte. Het eiland in recreatiedomein De Rijdtmeersen is daarom ideaal. Er is plaats voor een kleine beverfamilie, zonder dat de veiligheid van bezoekers of de toegankelijkheid van het park in gevaar komt.

Het risico op ongevallen met omvallende bomen is niet aan de orde. De bever zit op het ontoegankelijke eiland en zal niet knagen aan bomen langs de paden. Om die reden zal de bever niet gevangen en verplaatst worden. De kans is namelijk erg groot dat de vrijgekomen plek snel weer ingenomen wordt door een andere bever. Wel komt er een informatiebord voor bezoekers.

Samenleven met de reigerkolonie

Op het eiland zal de bever samenleven met een reigerkolonie die er al gevestigd was. De reigers bevinden zich centraal op het eiland terwijl de bever zich eerder ten zuiden bevindt. Doorgaans gaan bevers ook niet verder dan 20 à 30 meter van de waterloop, al is de kans op vraatschade wel reëel.

Daarom zullen een aantal bomen in de centrale zone collectief beschermd worden met een kleine omheining. Op die manier worden de nestbomen van de reigerkolonie gevrijwaard.