Geraardsbergen. Gemeenteraadslid Jana Vanderlinden (Vlaams Belang) trekt aan de alarmbel over het aanhoudende personeelstekort bij de politiezone Geraardsbergen-Lierde. Tijdens de gemeenteraad bevroeg ze het stadsbestuur over de concrete acties die het heeft ondernomen en nog zal ondernemen om het tekort aan agenten op te vangen. De politiezone kampt momenteel met een onderbezetting van 15%.

Volgens het organiek kader zouden er in de zone 80 agenten moeten zijn. Vandaag telt het korps echter slechts 68 actieve agenten.

“Veiligheid staat voorop” … maar met te weinig mensen?
Vanderlinden verwees naar het bestuursakkoord van oktober 2024, waarin het stadsbestuur plechtig beloofde in te zetten op een zichtbare wijkpolitie, camerabewaking en extra investeringen in veiligheid. In haar tussenkomst wou ze weten welke concrete stappen het stadsbestuur sinds oktober effectief heeft gezet om het tekort aan te pakken.

Daarnaast vroeg ze zich af of het stadsbestuur bereid is om tijdelijke oplossingen te overwegen, zoals het inschakelen van privébewakingsfirma’s om de veiligheid van de inwoners te garanderen.

Van Trimpont: “Aanwerving loopt, maar het systeem is traag”
Burgemeester Fernand Van Trimpont erkent het probleem en wijst op de trage aanwervingsprocedure bij politie. “Er is een tekort aan geschikte profielen, maar het grootste knelpunt is de lange opleidingstijd. Inspecteurs moeten meer dan een jaar opleiding volgen vooraleer ze kunnen worden ingezet.”

Toch ziet hij licht aan het eind van de tunnel. “Momenteel volgen zeven inspecteurs een opleiding. Vier van hen kunnen aan de slag vanaf november 2025, twee in januari 2026 en nog één in april 2026.”

Daarnaast zal aan de politieraad worden voorgesteld om het korps structureel uit te breiden met vier extra plaatsen. Op die manier hoeft niet langer gewacht te worden tot een agent vertrekt om een nieuwe kandidaat op opleiding te sturen.

Private bewaking? Wettelijk uitgesloten
Op de suggestie van Vanderlinden om tijdelijk een beroep te doen op private bewakingsfirma’s is burgemeester Van Trimpont duidelijk: “Het inzetten van private bewaking voor openbare ordehandhaving is wettelijk niet toegelaten.”

De discussie legt een bredere bezorgdheid bloot over de operationele slagkracht van de lokale politie. Of de bijkomende maatregelen voldoende zullen zijn om het tekort te keren, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Julien Borremans