De Erfgoeddag onder het thema “Game on” werd geopend op zaterdag 26 april in het Triveriusmuseum, te bereiken via de Spoorwegstraat te Brakel. Op de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de boogschuttersverenigingen van Brakel en ook aan allerhande volksspelen en kinderspelen. De tentoonstelling is ook nog te bezoeken op zaterdag 3 en zondag 4 mei 2025 van 14 tot 18 uur.
Bij de opening van de tentoonstelling werd door het Fonds voor de Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed (FBBCE) van de Gemeentelijke Culturele Raad, de prijs voor de Beste Restauratie 2024 uitgereikt. Voor de realisaties van het afgelopen jaar waren er twee nominaties: de “Kapel in de Heinestraat” en het “Moordkruis van Riebeke”.
Voorzitter Ludwig De Temmerman: “Het moordkruis van Riebeke herinnert aan een vadermoord uit 1624 die plaats greep in de omgeving van de huidige Gauwinkel. Het kruis stond destijds een 50-tal meter hogerop langs Gauwinkel, maar het ging daar vermoedelijk verloren wegens onvoldoende bestand tegen de weersomstandigheden. Toen de zoon van de familie Vanderlinden, die tegenover het kruis woonde, als soldaat van Napoleon uit de oorlog mocht terugkeren, werd in het begin van de 19de eeuw een nieuw kruis geplaatst op de hoek van Riebeke en de Gauwwinkel. Het betonnen kruis met dito beeld is omgeven door vier lindebomen. De site was wat vervallen geraakt en een hoekpaal was afgebroken door een aanrijding die nog meer schade had aangericht aan de omheining. Door de vrijwilligers van het FBBCE, Frans Roman en Jean-Pierre Hoebeke, werden herstellingen uitgevoerd en werd de site opgeknapt. Deze is eigendom van Geert Vandemenschbrugge – Carine Menschaert.
De kapel in de Heinestraat dateert van het midden van de 19de eeuw en was van de familie Van Maeldergem. Ze hoorde bij een boerderij, achterop in de weide gelegen. Het was er ook café “In den Baron”. Het is niet bekend waarvoor de kapel gebouwd werd. In de kapel hing vroeger een kruis in volkse houtsnijderskunst, dat een tijd geleden verdween. De kapel was er slecht aan toe nadat bij wegenwerken de voorgevel was losgekomen en er dringend een oplossing moest komen. Schepen Marleen Gyselinck duwde aan de kar voor de restauratie en de werken werden in 2023 opgestart. Voor een aantal werken die de capaciteiten van de vrijwilligers van het FBBCE overstegen, werd een beroep gedaan op aannemers. Zo werd de voorgevel gefixeerd met een ringbalk, kwam er een nieuw dak en werd de bepleistering hersteld. De ingrijpende werkzaamheden werden einde 2024 afgerond en de kapel is nu sterker dan ze ooit is geweest, met dank aan de vrijwilligers van het FBBCE die daar vele uren hebben gesleten.
De kapel van de Heinestraat kreeg het ereplaket voor de beste restauratie uitgereikt. De eigenaar van de kapel, Stephane Kesteloot uit Vloesberg, kon niet aanwezig zijn wegens een naderende geboorte in zijn koeienstal. Het plaket en het diploma werd dan symbolisch uitgereikt aan Frans Roman en Jean-Pierre Hoebeke, de vrijwilligers die de hele restauratie in goede banen leidden. Zij zullen het overmaken aan de eigenaar.”