Naar jaarlijkse gewoonte – voor de 30ste keer – vindt op initiatief van de Oud-Strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei (einde van WO II in 1945) op zaterdag 3 mei aan het monument op het Politiek Gevangenenplein in Bevegem een herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en Zottegemse politiek gevangenen plaats. Sinds 2019 gebeurt dit met een uitgebreider programma. Terwijl al wie deze herdenking wil bijwonen, omstreeks 15u15 verwacht wordt aan het Politiek Gevangenenplein, zullen de vaandeldragers van op het H. Hartplein daarheen opstappen, onder muzikale begeleiding van de harmonie Vrije Kunstkring en gevolgd door een paar militaire oldtimer voertuigen.
De eigenlijke plechtigheid begint om 15u45 met een openingswoord door voorzitter Marc Devalckeneer van de afdeling Groot- Zottegem van de Nationale Strijdersbond België (NSB), het dodenappel door kolonel Antoon De Geyter en de onthulling van een nieuwe gedenkplaat ter ere van Charles Claser (* zie verder). Daarna volgen de bloemenneerlegging aan het monument, de Last Post, een korte toespraak door een vertegenwoordiger van het stadsbestuur en de uitvoering van de Europese en nationale hymnes. Vervolgens begint om 16u15 een ‘veldmis’ in de tijdsgeest van de Tweede Wereldoorlog, opgedragen ter nagedachtenis van de politiek gevangenen en oorlogsslachtoffers en voorgegaan door Johan Van den Eeckhout, opperaalmoezenier van Defensie. Tot slot van deze herdenking is er nog voor de genodigden een receptie in de cafetaria van het WZC Egmont.
(*) EEN VLEUGJE GESCHIEDENIS: CHARLES CLASER
Charles Claser, geboren in Aalst in 1901, was kapitein-commandant en piloot-waarnemer bij het Belgische leger. Nadat hij bij het begin van de Tweede Wereldoorlog ernstig gewond geraakte, kon hij als krijgsgevangene ontsnappen en dook samen met zijn vrouw en twee kinderen onder in Erwetegem onder de schuilnaam Van Nieuwenhove. Na zijn herstel richtte hij de verzetsgroep Het Belgisch Legioen op (vanaf 1944 het Geheim Leger genaamd). Op een missie naar de Belgische regering in ballingschap in Londen werd hij in november 1942 gearresteerd toen hij de demarcatielijn in Frankrijk probeerde over te steken. Na verraad door een collaborateur werd hij geïdentificeerd als Charles Claser. Nadat hij achtereenvolgens opgesloten werd in de strafgevangenissen van Dole (Fr.), Etterbeek, Sint-Gillis en Vorst, werd hij op 1 oktober 1944 gedeporteerd naar het concentratiekamp Gross-Rosen waar hij zeer verzwakt door de slechte behandeling en de ontberingen overleed op 12 december 1944.