Persbericht N-VA Ninove: ‘Brandwegen zijn geen parkeerplaatsen’

DSC_0112.JPG a.jpg

Ninove, 23/01/2017: PERSBERICHT

Brandwegen zijn geen parkeerplaatsen

Op de terreinen van WZC Klateringen in Ninove staan steeds meer mensen fout geparkeerd op de brandwegen aan de ingang van het rusthuis. Nochtans dienen die brandwegen altijd vrij te blijven om de brandweer de nodige ruimte te geven voor het opstellen van hun wagens als er een interventie nodig is. Dat dit echt nodig kan zijn is vorige week duidelijk geworden toen er brand ontstond in het rusthuis Mater Dei te Heikruis.  

Voor N-VA wordt het dan ook tijd dat de directie ingrijpt voor er een incident is. Els De Groote (N-VA): ‘Sinds in de cafetaria van het rusthuis ook warme maaltijden worden aangeboden loopt de situatie nog meer dan vroeger uit de hand. Hoe langer hoe meer bezoekers besparen zich de moeite om op de bezoekersparking te parkeren en enkele meters te voet te gaan. Wanneer de slagbomen er zullen werken zal ook plaatsgebrek geen excuus meer zijn. Dat er hiertegen door de directie niet wordt opgetreden helpt uiteraard niet.’

Directie met handen in het haar.

De directie kent het probleem, maar kon tot vandaag geen pasklaar antwoord bedenken. De politie is immers niet bevoegd op privaat domein en bij wegtakelen zou het rusthuis zelf voor de kosten moeten opdraaien. Volgens gemeenteraadslid Kurt Van Den Driessche (N-VA) kan het nochtans anders. Hij stelde OCMW raadslid Els De Groote als oplossing voor de directie een parkeerreglement te laten opmaken, naar analogie met andere private parkings. Op die manier zou de directie wel een middel in handen hebben om zelf op te treden en te zorgen voor een mentaliteitswijziging. Kurt Van Den Driessche: ‘Parkeren op brandwegen kan verregaande gevolgen hebben en kan dus nooit worden aanvaard. Zwijgen en wegkijken is daarom geen optie. Gelukkig zijn er voorbeelden beschikbaar van parkeerreglementen waarbij foutparkeerders kunnen worden beboet. Op privaat domein kan elke eigenaar namelijk naar eigen goeddunken een gebruikersreglement opstellen. Als dit duidelijk zichtbaar wordt uitgehangen aan de inrit van de parking, dan wordt iedereen die de parking oprijdt ook geacht zich hiermee akkoord te verklaren, wat de inhoud van het reglement ook mag zijn. Dus als er in het reglement staat dat foutparkeerders een wielklem krijgen die pas verwijderd wordt na het betalen van een retributie, dan is dat zo.’

 

Eerst zachte aanpak, dan wielklem

N-VA zal dan ook op de volgende OCMW raad een voorstel doen om zo snel mogelijk een parkeerreglement op te maken. In afwachting daarvan zal N-VA ook enkele suggesties doen voor een sensibiliseringscampagne. Het zullen dan enkel de hardnekkige overtreders zijn die aan de wielklem worden gelegd tot ook hun mentaliteit gewijzigd is.